Video


Περισσότερες

Σημαντικές ζημιές από τετράνυχο στις ροδακινιές

Ένα άρθρο του : spagric | 6 Ιουλίου 2012 | 0 Σχόλια
Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί από τον τετράνυχο (Tetranychus urticae)  σε πάρα πολλά αγροκτήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Η έξαρση είναι πρωτοφανής ενώ δεν υπάρχει σχεδόν κανένα αγρόκτημα που να μην έχει ξεπεράσει το όριο οικονομική ζημιάς (3 τετράνυχοι/φύλλο).  Ενώ έχουν παρατηρηθεί και προσβολές από ακάρεα σε πολλά είδη, ακόμη και στο ακτινίδιο!!

Οι ζημιές προκαλούνται κυρίως στο φύλλωμα των δένδρων όπου και δρα το άκαρεο απομυζώντας τους χυμούς. Σε εκτεταμένες προσβολές το δένδρο καταπονείται και μειώνεται κατά πολύ η παραγωγή του. Το κύριο σύμπτωμα είναι τα χλωρωτικά φύλλα (χρώμα μπρούτζου) όπου διακρίνονται και μικροσκοπικές κυκλικές κηλίδες. Μια απλή παρατήρηση με μεγεθυντικό φακό από την κάτω μεριά του φύλλου επιβεβαιώνει την ύπαρξη του τετράνυχου. 

Οι γεωπόνοι της Agro-help.com συνιστούν άμεσα ψεκασμό με τα συνήθη ακαρεοκτόνα. Προσοχή πρέπει πάντα να τηρούμε της ημέρες πριν τη συγκομιδή που επιτάσσει κάθε σκεύασμα. Καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε σκευάσματα με διαφορετικό τρόπο δράσης κάθε φορά για να αποφύγουμε κάποια ανθεκτικότητα. 

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: