Video


Περισσότερες

Η καλλιέργεια του Γκότζι, Goji berry (Gou Qi Zi)

Ένα άρθρο του : spagric | 2 Απριλίου 2012 | 5 Σχόλια
  Το μουρο γκότζι, ή λυκόμουρο είναι ένα υπέρ-τρόφιμο. Ουσιαστικά ο καρπός αυτός είναι μία βόμβα αντιοξειδωτικών. Το μούρο αυτό προσφέρει μία προστασία από καρκινικές και καρδιακές παθήσεις ενώ μειώνει αποδεδειγμένα το κυτταρικό στρες διότι οι ουσίες που περιέχει δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που υπάρχουν μέσα στο κύτταρο. Ειδικότερα, ο καρπός περιέχει 25000 αντιοξειδωτικές μονάδες, 12 φορές παραπάνω από το βατόμουρο. Περιέχει, β-καροτίνη, βιταμίνη Ε και C μάλιστα η τελευταία βρίσκεται σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση, περίπου 450 φορές παραπάνω από το πορτοκάλι ακόμη περιέχει αμινοξέα, καροτενοειδή όπως η ζεαξανθίνη κ.α. Η μέση ημερήσια κατανάλωση πρέπει να είναι 20-40 γραμμάρια μεταποιημένου προϊόντος. 

Η επιστημονική ονομασία του δένδρου είναι Lycium barbarum και ανήκει στην οικογένεια Solanaceae, ακόμη αναφέρεται και σαν βατόμουρο της ευτυχίας γιατί αυξάνει τι λίμπιντο, ο όρος Goji προέρχεται από το κινέζικο Gou Qi Zi. Το φυτό είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο το οποίο μπορεί να διαμορφωθεί και σε κύπελλο. Το ύψος τους φυτού μπορεί να φθάσει και τα 3 μέτρα. Τα φυτά φυτεύονται αργά το χειμώνα ή νωρίς το χειμώνα και μπορούν να καρποφορήσουν αρκετά από το 2ο έτος. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2 μέτρα μεταξύ των φυτών και 3 μέτρα μεταξύ των γραμμών. Τα φύλλα είναι λογχοειδή και φύονται σε δέσμες των τριών ή εναλλάξ. Οι διαστάσεις των φύλλων είναι 3*7εκ. Τα άνθη είναι χρώματος μοβ. Η εποχή ανθοφορία εξαρτάται από το κλίμα τις κάθε περιοχής. Στην Ελλάδα γίνεται τέλη Μαΐου. Ο καρπός είναι ράγα, χρώματος κόκκινο-πορτοκαλί και μεγέθους αναλόγως της ποικιλίας. 

Το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλα σχεδόν τα εδάφη, αρκεί να μην νεροκρατούν. Η παραγωγή είναι καλύτερη σε εδάφη με αυξημένη οργανική ουσία.
Δυστυχώς η βιβλιογραφία που υπάρχει είναι περιορισμένη και πολύ παραγωγοί κινούνται εμπειρικά.

Εικόνα 2. Δένδρο γκότζι με πλούσια καρποφορία

Το φυτό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις κλιματικές συνθήκες. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι το ανεκτικό εύρος θερμοκρασιών είναι από -20 έως +40 βαθμούς κελσίου. 

Το γκότζι δεν απαιτεί πολύ νερό για άρδευση. 3-4 αρδεύσεις το καλοκαίρι αρκούν για μία καλή παραγωγή.

Δεν υπάρχει σαφή βιβλιογραφία για τις ασθένειες του φυτού στην Ελλάδα. Αν προσβάλλεται από τις συνήθεις ασθένειες των solanaceae τότε θα είναι αρκετά ευπαθές είδος. Αλλά αυτό δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα. Στο εξωτερικό έχει αναφερθεί ένα σημαντικός εχθρός, το άκαρι Aceria kuko. Το συγκεκριμένο αρθρόποδο έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες, το σημαντικό σύμπτωμα είναι η δημιουργία κάλων στα φύλλα του φυτού. 

Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται κυρίως με μοσχεύματα και σπόρους. Στην Ελλάδα υπάρχει τρόπος για κάποιων να προμηθευτεί φυτά, πληροφορίες υπάρχουν εδώ .
Το κλάδεμα του φυτού γίνεται το χειμώνα και σκοπό έχει τη διατήρηση ενός κυπελοειδούς σχήματος ύψους 2 μέτρα. 

Το σημαντικότερο πρόβλημα στην καλλιέργεια του γκότζι είναι η συγκομιδή. Ο καρπός είναι εξαιρετικά ευπαθείς. Η συγκομιδή του προϊόντος δεν γίνεται με το χέρι γιατί τότε ο καρπός οξειδώνεται και αλλάζει χρώμα από κόκκινο-πορτοκαλί σε σκούρο μοβ ή και μαύρο. Η συγκομιδή γίνεται με δόνηση του φυτού με το χέρι και πτώση των καρπών επάνω σε ύφασμα. Οι καρποί πρέπει να αποξηρανθούν αμέσως υπό σκιάν για να διατηρήσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους (Εικόνα 3). Ωστόσο μπορούν να πωληθούν και νωποί τις πρώτες ημέρες από τι συγκομιδή τους. Επί προσθέτως από τον καρπό παράγονται χυμοί, τσάι και προϊόντα περιποίησης.

Εικόνα 3. Αποξηραμένοι καρποί γκότζι

Η συγκομιδή γίνεται πριν τους πρώτους παγετούς του φθινοπώρου. Ωστόσο οι καρποί ωριμάζουν αρκετά νωρίτερα, υπάρχουν ποικιλίες που ωριμάζουν τον Αύγουστο. Το δένδρο το καλοκαίρι θα φέρει άνθη, ώριμους και άγουρους καρπούς ταυτόχρονα. Ουσιαστικά από τον Ιούλιο μέχρι και τις πρώτες παγωνιές του χειμώνα θα παράγει νέους καρπούς. Δεν γνωρίζουμε επακριβώς πόση θα είναι η παραγωγή ανά στρέμμα υπό τις ελληνικές συνθήκες, αλλά πιστεύω ότι ο 1 τόννος το στρέμμα είναι εφικτός. 

Η καλλιέργεια του γκότζι είναι αρκετά εύκολη, αν εξαιρέσουμε την συγκομιδή. Η μεταποίηση του προϊόντος μπορεί να γίνει και από τον παραγωγό. Ειδικότερα μπορεί να γίνει φυσική αποξήρανση η οποία θα αποδώσει ένα τελικό προϊόν. 

Προσωπικά θα το συμπεριέλαβα στις εναλλακτικές καλλιέργειες λόγω υψηλής διατροφικής του αξίας. 

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχουν αναφερθεί και δυσμενείς επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία από την διατροφή με μεταποιημένα προϊόντα. Ειδικότερα, γυναίκες ανέφεραν αιμοραγίες αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι έκαναν χρήση και warfarin μιας χημικής ουσίας που εμποδίζει την πήξει του αίματος. (Πηγή:Lam AY, Elmer GW, Mohutsky MA (October 2001). "Possible interaction between warfarin and Lycium barbarum L". Ann Pharmacother 35 (10): 1199–201.) Ακόμα, ένα αλκανοειδές η ατροπίνη, το οποίο βρίσκεται σε διάφορα είδη της οικογένειας Solanaceae φέρεται να υπάρχει και στους καρπούς γκότζι. Ωστόσο, η συγκέντρωση είναι κάτω από τα ανεκτικά όρια (Πηγή:Adams M, Wiedenmann M, Tittel G, Bauer R (September 2006). "HPLC-MS trace analysis of atropine in Lycium barbarum berries". Phytochem Anal 17 (5): 279–83.)


Το παραπάνω άρθρο είναι προϊόν ανάγνωσης της βιβλιογραφίας και προσωπικής γνώσης. Επειδή η καλλιέργεια είναι καινούργια στην Ελλάδα κάποια από τα παραπάνω δεδομένα μπορεί να αλλάξουν στην πορεία του χρόνου. 






Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

5 Σχόλια: στο άρθρο "Η καλλιέργεια του Γκότζι, Goji berry (Gou Qi Zi)"

  1. ΤΟ ΠΡΩ΅ΙΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΟ Ν.ΗΛΕΙΑΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Goji berry,ΕΧΟΥΝ ΕΙΔΗ ΦΥΤΕΥΤΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΦΥΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ.ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΘΑ ΦΥΤΕΥΤΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ.ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΣΤΟΝ Κ. ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟ ΤΗΛ.6970401713

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα καινούργιο blog για τις υπετροφές.
    http://superfoodshellas.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα goji berries είναι πραγματικά εκπληκτικά φυτά, με πολύ μεγάλη θρεπτική αξία και εκρηκτική ενέργεια.Καλλιεργούμε από το 2012 goji berry, στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας . Διαθέτουμε 2 φυτείες, μία πεδινή με της ποικιλίες Lycium barbarum, Lycium Tibet kai Lycium Chinense από την οποία εκτός από τους καρπούς παράγουμε και τα νέα μας φυτά από επιλεγμένους σπόρους και μοσχεύματα και μία ορεινή σε υψόμετρο 400 μέτρα στη Σαργιάδα Αιτωλοακαρνανίας με Goji Lycium Tibet. Το blog μας είναι
    http://organicgojigreece.wordpress.com Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή