Video


Περισσότερες

Σημαντικά προβλήματα καρπόδεσης

Ένα άρθρο του : spagric | 2 Απριλίου 2012 | 3 Σχόλια
Σοκαριστική ήταν η καθιερωμένη, κάθε άνοιξη, έρευνα των γεωπόνων της agro-help.com σε αγροκτήματα της Μακεδονίας. Ο λόγος ήταν η μειωμένη καρπόδεση που εμφανίζεται στα περισσότερα πυρηνόκαρπα. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα και τα κεράσια θα έχουν μειωμένη καρποφοριά. Ένας βασικός λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν μέλισσες, για παράδειγμα σε ολάνθιστο κερασώνα εντοπίσαμε μόνο 2 μέλισσες!! Ωστόσο υπάρχουν και άλλες αιτίες πιθανόν κλιματικές για τις οποίες θα αποφανθούμε αργότερα.

Ειδικότερα εντοπίσαμε προβλήματα στις ποικιλίες βερίκοκων Μπεμπέκου, aurora και orange red, παρατηρήσαμε ανθόπτωση σε ποικιλίες νεκταρινιών όμως είναι δύσκολο να εντοπίσουμε το ποσοστό της ζημιάς. Ακόμα, αναμένουμε πολύ φτωχή καρπόδεση στα μη αυτογόνιμα κεράσια λόγω έλλειψης μελισσών. 

Ας ελπίσουμε ο ασφαλιστικός φορέας να είναι και φέτος έτοιμος για μια ειλικρινή αξιολόγηση της κατάστασης. Η παραπάνω έρευνα έγινε σε κτήματα της κεντρικής Μακεδονίας στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας. 
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

3 Σχόλια: στο άρθρο "Σημαντικά προβλήματα καρπόδεσης"

  1. Πως να υπάρχουν μέλισσες; Αφού οι περισσότεροι ραντιζουν τις ώρες που πετουν οι μέλισσες, χωρίς να καταλαβαινουν το μεγεθος της ζημιας!! Απο 20 μελισσια μας έμειναν μόνο 7 και για να μην παρεξηγηθώ, το κύριο επάγγελμα μου ειναι γεωργός. Εχω κερασια, βερύκοκα και ροδάκινα. Και όντως πολλοί εδω τριγύρω διαπίστωσαν οτι εχουν πρόβλημα με τα βερύκοκά τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη, έχετε απόλυτο δίκιο, οι μέλισσες εξαφανίζονται και σε πολύ μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην αλόγιστη χρήση εντομοκτόνων στην περίοδο της ανθοφορίας.

      Διαγραφή