Video


Περισσότερες

Πως να κάνετε μυζήθρα, από το ληγμένο αγελαδινό γάλα

Ένα άρθρο του : spagric | 9 Φεβρουαρίου 2012 | 6 Σχόλια
Η μυζήθρα στην Ελλάδα εκφράζει πολλά είδη τυριού, έτσι η υφή και η γεύση της διαφέρει από περιοχή σε περιοχή αλλά συνήθως είναι υφάλμυρη. Γενικώς, η μυζήθρα γίνεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Σε αυτό το άρθρο όμως θα αναφέρουμε πως να ανακυκλώσετε το φρέσκο γάλα (αγελαδινό) που πέρασε η ημερομηνία λήξης του. Η διαδικασία είναι γενικά πολύ εύκολη.



Θα χρειαστείτε, για 2 λίτρα αγελαδινού γάλακτος:
1 Μεγάλη κατσαρόλα
1 Φλυτζανάκι ξύδι
1 Τουρπάνι (ή ένα λευκό ύφασμα)

1. Βράσιμο γάλακτος
Βράζουμε το γάλα μας στην κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει (προσέχουμε μη μας κολλήσει). Μόλις γίνει αυτό ρίχνουμε το ξύδι και ανακατεύουμε ελαφρά.

2. Διαχωρισμός
Εφόσον τραβήξουμε την κατσαρόλα από την εστία περιμένουμε 20 λεπτά για να κόψει το γάλα και να διακρίνονται τα στερεά από τα υγρά.

3. Διήθηση
Αφού τελειώσει ο διαχωρισμός τότε αναποδογυρίζουμε το μείγμα στο τουρπάνι και αφού φύγει το τυρόγαλο δένουμε τις 4 άκρες του τουρπανιού. Δίνουμε στο τουρπάνι ένα στρογγυλό σχήμα και το αφήνουμε για 1 με 1 1/2 ώρα

4. Αλάτισμα
Στο τέλος βγάζω τη μυζήθρα από το τουρπάνι και την αλατίζω με χονδρό αλάτι για να στεγνώσει, αυτό γίνεται για 2-3 μέρες όπου και η μυζήθρα είναι έτοιμη για πίτες και μακαρόνια. 
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

6 Σχόλια: στο άρθρο "Πως να κάνετε μυζήθρα, από το ληγμένο αγελαδινό γάλα"

  1. στο τελευταίο βήμα έχω τρείς ερωτήσεις:
    α) το αλάτισμα γίνεται επιφανειακά, απ'έξω δηλαδή, ή το ανακατεύω όλο μάζι, κάτι σα να ανακατεύω ζυμάρι που θέλω να ομογενοποιήσω;
    β) όσο περιμένω να στεγνώσει, αυτές τις 2-3 μέρες, που φυλάω το τυρί; πάλι στο τουρμπάνι ή σε κάποιο πιάτο; και στο ψυγείο ή εκτός;
    γ) πώς ξέρω ότι είναι έτοιμο, δηλαδή φτάνουν οι 2 και δε χρειάζεται και τρίτη μέρα; από τη υφή, το χρώμα, τη γεύση; πρέπει να το πιάσω και να το δω ή και να το δοκιμάσω για να ξέρω;
    ευχαριστώ πολύ,
    ελενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αλάτισμα γίνεται περιμετρικά των κομματιών δεν χαλάμε τη μορφή των κομματιών. Στο ψυγείο φυλάμε το τυρί σε πιάτο όχι στο τουρπάνι, τέλος θα καταλάβουμε αν είναι έτοιμη από τη σκληρότητα αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από την πρώτη μέρα. Το αλάτισμα μπορεί να γίνει και μόνο μία φορά στην αρχή. Για να γίνει πιο σκληρή τότε βάλτε τη σε δοχείο με άλμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γεια σας,αν το γαλα,εχει κοψει που λεμε, μετα την ληξη του,γινεται και παλι με ασφαλεια τυρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως να φροντίσω το αβοκάντο μας που φύτρωσε από ένα κουκούτσι που φυτέψαμε τυχαία σε άδεια γλάστρα;
    Είναι πια γύρω στο μέτρο. Επίσης οι τριανταφυλλιές που έχω δεν είναι καθόλου παραγωγικές, ένα τριαντάφυλλο το χρόνο κάνουν, λεπτές παρότι τις κλαδέψαμε ελαφρά κ πολύ ψηλές, συν το ότι δε προλαβαίνω να πετάω τα τρύπια τους φύλλα, μάλλον προσβλήθηκαν από έντομο. Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα,
    μπορώ να το κάνω αυτό με κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα? Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή