Video


Περισσότερες

Οι μεγαλύτερες πεταλούδες στον κόσμο

Ένα άρθρο του : Greko | 13 Δεκεμβρίου 2011 | 0 Σχόλια
Οι πεταλούδες είναι πανέμορφα πλάσματα που δεν παύουν να εντυπωσιάζουν όποιον τις βλέπει. Ανήκουν στην τάξη των Λεπιδοπτέρων, τάξη στην οποία ανήκουν πέραν των 250000 διαφορετικών ειδών πεταλούδας. Οι μεγαλύτερες αυτών μπορεί να φτάνουν σε μήκος μεγαλύτερο από αυτό των 20cm. Σας παρουσιάζουμε μερικές από αυτές.



Ornithoptera alexandrae (Queen Alexandra's Birdwing)

Ανήκει στην οικογένεια Papilionidae και είναι η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της βασίλισσας Αλεξάνδρας, γυναίκας του Εδουάρδου VII του Ηνωμένου Βασιλείου. Το μέγεθος των πτερύγων φτάνει τα 20cm στα αρσενικά, ενώ τα θηλυκά είναι αρκετά μεγαλύτερα με μέγεθος μέχρι και 31cm. Την συναντούμε στα δάση της ανατολικής Παπούα Νέας Γουινέας. Πρόκειται για είδος που απειλείται υπό εξαφάνιση αφού το ενδιαίτημα του περιορίζεται μόνο στα 100 Km2 και αυτό κάθε χρόνο μειώνεται περισσότερο.



Εικόνα 1: Αριστερά  το αρσενικό και δεξιά το θηλυκό της Ornithoptera alexandrae 




Ornithoptera goliath (Goliath Birdwing)

Ανήκει στην οικογένεια Papilionidae και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο. Το μήκος των πτερύγων της φτάνει μέχρι και τα 28cm. Τα αρσενικά κυνηγάνε τα θηλυκά για μεγάλες αποστάσεις, ψηλά πάνω από το δάσος και μετέπειτα διπλώνουν τις πτέρυγες του και κάνουν βουτιά για να ζευγαρώσουν, με κίνδυνο πάντα να τραυματιστούν από τα κοφτερά ταρσικά νύχια των θηλυκών. Την συναντούμε στα τροπικά δάση της Νέας Γουινέας και στα παρακείμενα νησιά.




Εικόνα 2: Αριστερά  το αρσενικό και δεξιά το θηλυκό της Ornithoptera goliath 


Attacus atlas (Atlas moth)

Ανήκει στην οικογένεια των Saturniidae και είναι η μεγαλύτερη από πλευράς επιφάνειας των πτερύγων (400m2) ενώ το μήκος των πτερύγων μπορεί να φτάσει τα 25cm. Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα αρσενικά. Την συναντούμε στα τροπικά και υποτροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας και στα νησιά ανάμεσα στον Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό.

Εικόνα 3: Ενήλικο της Attacus atlas


Thysania agrippina (White Witch)

Είναι η μεγαλύτερη της οικογένειας των Noctuidae και είναι γνωστή με την κοινή ονομασία White Witch (Λευκή μάγισσα). Το μήκος των πτερύγων της είναι μεγαλύτερη από αυτό της Άτλας και φτάνει τα 31cm, κάνοντας την την πεταλούδα με ένα από τα μεγαλύτερα μήκη πτερύγων. Την συναντούμε στις περιοχές του Μεξικού καθώς και στην Κεντρική και Νότιο Αμερική.

Εικόνα 3: Ενήλικο της Thysania agrippina


Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: