Video


Περισσότερες

Φυτά εσωτερικού χώρου, που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας

Ένα άρθρο του : spagric | 12 Δεκεμβρίου 2011 | 0 Σχόλια


Το κείμενο γράφει ο γεωπόνος Αντώνης Ι. Σπανομήτρος


Τα φυτά εσωτερικού χώρου αρχίζουν και μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας, αλλά και στο σπίτι μας. Πολλοί είναι εκείνοι που τα αγοράζουν από κάποιο φυτώριο ή μεγάλο κέντρο κήπου για να διακοσμήσουν ένα τοίχο ή μια γωνιά του σπιτιού τους, χωρίς να γνωρίζουν τα πολλά οφέλη που μας προσφέρουν. Ορισμένες φορές το εσωτερικό του σπιτιού μας μπορεί να είναι «φορτωμένο» με περισσότερους τοξικούς ρύπους, από ότι ο αέρας έξω από αυτό. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα φυτά εσωτερικού χώρου, καθαρίζεται η ατμόσφαιρα από τους επιβλαβής ρύπους, χάρις την υψηλή απορροφητική ικανότητα ορισμένων φυτών. Πολλά από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού μας μπορεί ήδη να υπάρχουν στο υπνοδωμάτιο ή το καθιστικό σας και να ομορφαίνουν το χώρο αλλά να μη γνωρίζετε τα οφέλη που σας προσφέρουν. Χάρη στην τοποθέτηση ορισμένων φυτών εσωτερικού χώρου βελτιώνουμε την υγεία μας και μπορούμε ακόμη να σώσουμε και τη ζωή μας.



Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,6 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στην κακή ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων. Η NASA το 1984 με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε απέδειξε ότι υπάρχουν ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου, τα οποία συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα του εσωτερικού χώρου των σπιτιών. Η αυξανόμενη χρήση συνθετικών υλικών στις κατασκευές επίπλων και οικιακών συσκευών μολύνει ολοένα και περισσότερο την ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου του σπιτιού μας.  Οι πιο σοβαροί τοξικοί για την υγεία ρύποι είναι οι ακόλουθοι και βρίσκονται σε απορρυπαντικά, βερνίκια, έπιπλα, τσιγάρα και φυσικά στον αέρα μέσα στο σπίτι μας:


1) Φορμαλδεύδη: συναντάται σε οικιακά είδη, επιφάνειες κόντρα πλακέ, ντουλάπια, κόλλα, υφάσματα, μονωτικά υλικά, κουρτίνες.
2)  Μονοξείδιο του άνθρακα: συναντάται στον καπνό από τα τσιγάρα και από οποιασδήποτε μορφής άμεσης καύση                
3) Βενζένιο: υπάρχει στον καπνό από τα τσιγάρα, είναι συστατικό βαφών και πλαστικών
4)     Αμμωνία: είναι τις περισσότερες φορές συστατικό των καθαριστικών
5) Τολουένιο: συναντάται στις λακ, στον αφρό της πολυουρεθάνης και είναι συστατικό των διαλυτών
6)     Τριχλωροαιθυλένιο: συναντάται σε κόλλες, βερνίκια και διαλύτες
7)     Ξυλόλιο: συναντάται σε βερνίκια και ως διαλύτης σε χρώματα.

Τα κατάλληλα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουν υψηλή-μέτρια απορροφητικότητα των παραπάνω τοξικών ρύπων είναι τα εξής: 



1) Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum): φυτό εσωτερικού χώρου, το οποίο απορροφά συστατικά των βερνικιών, κόλλας και των χρωμάτων, προτιμότερη θέση: υπνοδωμάτιο, κουζίνα, μπάνιο

2) Χλωρόφυτο (Chlorophytum comosum): φυτό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, το οποίο απορροφά τους τοξικούς ρύπους της φορμαλδεΰδης από τον αέρα, προτιμότερη θέση: καθιστικό, υπνοδωμάτιο.

3) Σανσεβιέρια (Sansevieria trifasciata)(Εικόνα 1): φυτό εσωτερικού χώρου, το οποίο κατακρατεί επικίνδυνους ρύπους, προτιμότερη θέση: καθιστικό, προθάλαμος. 

4) Φιλόδεντρο (Philodendron): φυτό εσωτερικού χώρου (δηλητηριώδες), το οποίο απορροφά την φορμαλδεΰδη, προτιμότερη θέση: καθιστικό, υπνοδωμάτιο.

5) Δράκαινα (Dracena marginata): φυτό εσωτερικού χώρου, το οποίο απορροφά επικίνδυνους ρύπους, προτιμότερη θέση υπνοδωμάτιο. 

6) Αγλαόνημα (Aglaonema): φυτό εσωτερικού χώρου, έχοντας μεγάλα φύλλα, απορροφά τους επικίνδυνους ρύπους του εσωτερικού αέρα, προτιμότερη θέση: κουζίνα.

7) Κάκτοι: φυτά εσωτερικού χώρου, τα οποία απορροφούν τα μαγνητικά κύματα και την ακτινοβολία, όταν τοποθετούνται κοντά σε τηλεοράσεις, οθόνες υπολογιστών και φούρνους μικροκυμάτων.

8) Ζέρμπερα (Gerbera daisy): φυτό εσωτερικού χώρου-εξωτερικού χώρου, το οποίο απορροφά το βενζένιο και ως ανθοφόρο προτιμά τον άμεσο φωτισμό, προτιμότερη θέση: καθιστικό, γραφείο. 

9) Χρυσάνθεμο (Chrysanthemum sp.): φυτό εσωτερικού-εξωτερικού χώρου, το οποίο απορροφά το βενζένιο και το τριχλωροαιθυλένιο και ως ανθοφόρο προτιμά τον άμεσο φωτισμό, προτιμότερη θέση: καθιστικό, γραφείο. 

10) Αλόη βέρα (Aloe vera): φυτό εσωτερικού χώροου, το οποίο απορροφά την φορμαλδεΰδη. 

11) Κισσός (Hedera helix): φυτό εσωτερικού-εξωτερικού χώρου, το οποίο απορροφά επικίνδυνους ρύπους, προτιμότερη θέση: υπνοδωμάτιο, γραφείο, κουζίνα.

12) Σεφλέρα (Shefflera actinophylla), φυτό εσωτερικού-εξωτερικού χώρου, το οποίο καθαρίζει την ατμόσφαιρα.

13) Φίκος (Ficus benjamina και Ficus robusta), φυτά εσωτερικού χώρου, το οποίο καθαρίζει τον αέρα από τη φορμαλδεύδη, την αμμωνία και το ξυλένιο.

14) Μπαμπού (Chamaedorea seifrizii), φυτό εσωτερικού χώρου, το οποίο απορροφά το μονοξείδιο του άνθρακα από τα τσιγάρα.

                                               Εικόνα 2: Chamaedorea seifrizii

15) Αράχνη (Asparagus setaceus), φυτό εσωτερικού χώρου, το οποίο απορροφά το μονοξείδιο του άνθρακα από τα τσιγάρα.

16) Κέντια (Kentia palm), φυτό εσωτερικού χώρου, το οποίο απορροφά τοξικούς ρύπους.


Τα φυτά εσωτερικού χώρου απορροφούν τους επικίνδυνους ρύπους από την ατμόσφαιρα και χάρη στους διάφορους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στις ρίζες τους, διασπούν τους τοξικούς ρύπους και παράγουν με αυτόν τον τρόπο την τροφή τους. Απελευθερώνουν τους υδρατμούς και βελτιώνεται η υγρασία στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού μας. Δημιουργούν το δικό τους μικροκλίμα απορροφώντας θερμότητα, τονώνουν το αίσθημα ευεξίας, συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και καταπολεμούν το στρες.
Θυμηθείτε πως τοποθετώντας ένα από τα παραπάνω φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σας βελτιώνεται την ατμόσφαιρά σας και ομορφαίνετε τον χώρο σας.


Αντώνης Ι. Σπανομήτρος

Γεωπόνος – Κηποτέχνης, Πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: