Video


Περισσότερες

Ξεκίνησε το κλάδεμα στα οπωροφόρα δένδρα

Ένα άρθρο του : spagric | 19 Δεκεμβρίου 2012 | 2 Σχόλια
Ο καλός καιρός και η χαμηλή σχετική υγρασία, ευνοούν την έναρξη του κλαδέματος σε αρκετές περιοχές. Αν και, στα ακτινίδια και στα ροδάκινα το κλάδεμα πρέπει να γίνεται πιο αργά για την αποφυγή παγετών τα κτήματα που είναι σε πλαγιές με ελαφριά κλίση μπορούν να κλαδευτούν. Το κλάδεμα των δένδρων ακολουθεί κάποιες βασικές αρχές για όλα τα είδη, ενώ η εξειδίκευση εξαρτάται από το είδος και το σύστημα διαμόρφωσης.

Πριν ξεκινήσουμε το κλάδεμα ελέγχουμε τον εξοπλισμό μας, σίγουρα θα χρειαστούμε ένα πριόνι και μερικά αεροψάλιδα με συμπιεστή. Ακόμα, απαραίτητο είναι ένα αλκοολικό διάλυμα για την συχνή αποστείρωση των ψαλιδιών ώστε να αποφευχθεί η επέκταση διαφόρων ασθενειών. Πάντα, παίρνουμε και μέτρα προφύλαξης ενώ έχουμε και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.
Έπειτα ελέγχουμε τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών, προτιμάμε ημέρες ξηρές με ήλιο.

Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στα νεαρά δένδρα έτσι ώστε να σχηματίσουμε τα επιθυμητά φυτά ανάλογα με το σκοπό και τον στόχο μας. Τα κλασικά σχήματα είναι, το κύπελλο, η πυραμίδα, η παλμέτα και η ελεύθερη παλμέτα. 

Το κλάδεμα καρποφορίας γίνεται για την δημιουργίας της κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ βλάστησης και καρποφορίας. Η καρποφορία διαφέρει από είδος σε είδος. έτσι για παράδειγμα στις ροδακινιές (αυτογόνιμες) είμαστε αρκετά πιο αφαιρετικοί από τις κερασιές οι οποίες έχουν ιδιαίτερο κλάδεμα. Ο σημαντικότερος παράγοντας για την υγεία ενός δενδροκομείου είναι το ΦΩΣ. Το φως είναι το Α και το Ω για μια ποιοτική παραγωγή. Φροντίζουμε ώστε όλοι οι βραχίονες του δένδρου μας να φωτίζονται επαρκώς. Το φως βοηθάει στην δημιουργία υγιούς βλάστησης σε όλο το ύψος του φυτού ενώ βελτιώνει το μέγεθος και το χρώμα των καρπών μας. 

Ακόμα, με το κλάδεμα αφαιρούμε όλους του άρρωστους και τραυματισμένους βλαστούς. Στη διαμόρφωση ελεύθερο κύπελλο και παλμέτα τύπου Υ πρέπει να καθαρίζουμε επαρκώς τους εσωτερικούς βλαστούς με κατεύθυνση προς το κέντρο του φυτού, αυτό πρέπει να γίνεται και το καλοκαίρι με τους λαίμαργους βλαστούς. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης σηψαιμιών στους καρπούς λόγω της μείωσης της σχετική υγρασίας, αλλά και του <ανάμματος> των δένδρων. 

                              Εικόνα 2. Νεαρό δένδρο ροδακινιάς πριν το κλάδεμα και μετά το κλάδεμα, το συγκεκριμένο φυτό έχει λάθος σχήμα διότι στο κλάδεμα διαμόρφωσης αφέθηκαn οι κεντρικοί βραχίονες που ξεκινούν ψηλά στον κορμό. 

Πριν ξεκινήσουμε να κλαδεύουμε πρέπει να γνωρίζουμε βασικές αρχές για την φυσιολογία του είδους που πρόκειτε να εργαστούμε. Δηλαδή ποια είναι τα καρποφόρα όργανα, ποιος είναι ο τρόπος καρποφορίας, ποιοι είναι οι καρποφόροι οφθαλμοί, ποιοι είναι οι λαίμαργοι βλαστοί. Γενικότερα πρέπει να ξέρουμε τι κόβουμε και γιατί το κόβουμε. Ένα κακό κλάδεμα μπορεί να αποβεί μοιραίο για την περαιτέρω παραγωγική δραστηριότητα ενός δένδρου.

Στο τέλος του κλαδέματος ενός αγροκτήματος πρέπει να γίνεται επέμβαση με χαλκούχο σκεύμασμα ή πυκνο θειασβέστιο. Ειδικά στα κεράσια πρέπει να γίνεται εφαρμογή οξυχλωριούχου χαλκού ή βορδιγάλειου πολτού αμέσως μετά το κλάδεμα. 
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

2 Σχόλια: στο άρθρο "Ξεκίνησε το κλάδεμα στα οπωροφόρα δένδρα"

  1. Το αλκοολικό διάλυμα φαντάζομαι εννοείτε ένα μπουκάλι οινόπνευμα (το μπλε που έχει στα S/m)?

    Δεν είναι πιο πρακτικό να καίγεται το κλαδευτήρι(/πριόνι/αεροψάλιδο) με τον αναπτήρα απ' το να κουβαλάει κανείς το οινόπνευμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το κάψεις υπάρχει περίπτωση η συστολή και διαστολή να καταστρέψουν το ψαλίδι σου

      Διαγραφή