Video


Περισσότερες

Καλλιεργητικές εργασίες Ιουνίου

Ένα άρθρο του : Greko | 30 Μαΐου 2011 | 0 Σχόλια
Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών προσθέτουν ακόμη ένα λιθαράκι σε μια ήδη δύσκολη χρονιά. Η Agro-Help.com με σκοπό να βοηθήσει, σας δίνει μερικές συμβουλές για το τι κάνουμε το Ιούνιο στο χωράφι.

Σιτηρά
Συνεχίζεται ο θερισμός των σιτηρών αυτή την εποχή. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε αν ο σανός προορίζεται για ζωοτροφή. Τον αφήνουμε να στεγνώσει καλά, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη μυκήτων που παράγουν τοξίνες οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβή στα ζώα.

Εσπεριδοειδή
Κάνει ήδη την εμφάνιση της, η κόκκινης ψώρα των εσπεριδοειδών (Aonidiella aurantii). Για την καταπολέμηση της συνίσταται ψεκασμός με κατάλληλα εντομοκτόνα (admiral) σε συνδιασμός με θερινό λάδι.
Σημαντικός εχθρός αυτήν την περίοδο είναι και η Σκωριώδης Αράχνη (Rust mite) που δίνει τον χαρακτηριστικό ασημί μεταχρωματισμό στα φύλλα και καρπούς. Η αντιμετώπιση του γίνεται με ψεκασμούς με abamectin, fenbutatin oxide, propargite και θειάφι (όχι θειάφι όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 28oC).
Οι προσβολές του φυλλοκνίστη συνεχίζονται αυτή την περίοδο στην νεαρή βλάστηση, αλλά δεν συνίσταται η αντιμετώπιση του σε μεγάλης ηλικίας δέντρα γιατί λόγω του ότι δεν προκαλεί ζημιές οικονομικής σημασίας. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο "Ο Φυλλοκνίστης των εσπεριδοειδών (Phyllocnistis citrella)"
Ο θρίπας μπορεί να είναι και ο σοβαρότερος εχθρός των εσπεριδοειδών, αφού προσβάλει τους καρπούς υποβαθμίζοντας την ποιότητα τους. Η εύρεση του κατάλληλου χρόνου ψεκάσματος, γίνεται με παρακολούθηση του πληθυσμού με μπλε ή ροζ χρωματικές παγίδες, και έλεγχο τους ανά τακτικά χρονικά διαστήματα.

Βερικοκιές
Ο κυριότερος εχθρός σε πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες αυτήν την περίοδο είναι η μεσογειακή μύγα. Η παρακολούθηση του πληθυσμού γίνεται με την τοποθέτηση κίτρινων κολλητικών παγίδων. Η αντιμετώπιση του εντόμου γίνεται είτε με δολωματικούς ή καθολικούς ψεκασμούς με πυρεθροειδές εντομοκτόνο ή spinosad (Tracer)

Αχλαδιές
Η ψύλλα αυτή την εποχή αποτελεί μάστιγα στις αχλαδιές. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της συνίσταται ψεκασμοί ανά 10 ήμερο με κατάλληλα εντομοκτόνα (chlorpyriphos, Insegar, abamectin). Ακόμη υπάρχει και η πρώτη πτήση της καρπόκαψας των μηλοειδών, απαιτείται συνδυαστικός ψεκασμός με την καταπολέμηση για την ψύλλα.

Αμπέλι
Γίνεται ψεκασμός της πρώτης γενιάς της ευδεμίδας με κατάλληλα εντομοκτόνα όπως chlorpyriphos, Cypermethrin, indoxacarb, spinosad και Βάκιλο. Το ωίδιο αντιμετωπίζεται με την χρήση θειαφιού, όπου η θερμοκρασία δεν είναι υψηλή, ενώ προσοχή δίνεται στην εμφάνιση περονόσπορου.

Αυτή την εποχή μπορούμε να φυτέψουμε καλαμπόκια, φασόλια, φασολάκια, κολοκυνθοειδή, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγουράκια.


Εικόνα: Οι χαρακτηριστικές κηλίδες ελαίου σε φύλλο προσβεβλημένο από περονόσπορο

Ροδάκινα
Συνεχίζεται κανονικά η πτήση του φυλλοδέτη, της ανάρσιας και της καρπόκαψας, απαιτούνται ψεκασμοί με συνδυασμό εντομοκτόνων (chloropyrifos+lambda cyhalothrin). Προληπτικοί ψεκασμοί γίνονται για τη μονίλια των καρπών κατάλληλα σκευάσματα είναι τα bitertanol, thiophanate-methyl, tebuconazole κ.α.

Κερασιά
Οι όψιμες ποικιλίες είναι ευαίσθητες στην μονίλια των καρπών αλλά και στη μύγα του κερασιού. Πρέπει να γίνουν περιοδικοί ψεκασμοί με μυκητοκτόνα και deltamethrin για τη μύγα.


Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: