Video


Περισσότερες

Μην κλαδεύεται τις ακτινιδιές, είναι νωρίς!

Ένα άρθρο του : spagric | 12 Ιανουαρίου 2011 | 6 Σχόλια

Τις τελευταίες ημέρες που ο καιρός είναι βελτιωμένος, γεωπόνοι της Agro-help.com παρατήρησαν πολλούς γεωργούς να κλαδεύουν τα κτήματα με τις ακτινιδιές. Και όταν τους ρώτησαν γιατί τις κλαδεύουν τόσο νωρίς μερικοί είπαν ότι έτσι τους συμβούλεψαν οι γεωπόνοι τους.

Η Agro-help.com συμβουλεύει τους παραγωγούς να αποφύγουν το κλάδεμα των ακτινιδιών μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Η ακτινιδιά είναι ένα υποτροπικό φυτό το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί στα μεσογειακά κλίματα. Απαιτεί ήπιους χειμώνες, μπορεί να ανεχτεί θερμοκρασίες έως -13 με -15. Όταν η κλαδεύουμαι ένα δένδρο το χειμώνα μειώνουμε κατά πολύ την αντοχή του στο ψύχος, γιατί η τομές επιτρέπουν την είσοδο των παγοποιητικών βακτηρίων τα οποία επεκτείνουν ταχύτατα τους παγοκρύσταλλους εντός του βλαστού.

Συστήνουμε, την άμεση εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων, ή βολδιγάλειου πολτού όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν αλλά και την καθυστέρηση του κλαδέματος. Ενώ, για καλύτερη προστασία καλό είναι να επαναλάβουμε τον ψεκασμό και μετά από το κλάδεμ

Αποφασίσαμε να θίξουμε το παραπάνω θέμα, όχι για να πάμε κόντρα στους συνάδελφους που υποστήριξαν το αντίθετο, αλλά γιατί είναι πολύ σοβαρό παράπτωμα που μπορεί να είναι η αιτία μιας καταστροφής με μια ήπια παγωνιά.

Κατηγορίες :

Διαφημιση

6 Σχόλια: στο άρθρο "Μην κλαδεύεται τις ακτινιδιές, είναι νωρίς!"

  1. θα μπορούσε αυτό να ισχύει και για όλα τα δέντρα? Βερύκοκα, κεράσια, ροδάκινα κτλ? Να τα κλαδεύουμε δλδ αρχίζοντας το Μάρτιο? Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, είναι γεγονός ότι τα κλαδεμένα δέντρα είναι πολύ πιο ευαίσθητα στις παγωνιές, ειδικά τους ώψιμους ανοιξιάτικους παγετούς. Η χρησιμοποίηση χαλκούχων μυκητοκτώνων πριν και μετά το κλαδεμα μειώνουν τους πληθυσμούς των παγοποιητικών βακτηρίων που εισέρχονται από τις πληγές του κλαδέματος. Πιστεύω ότι το τελευταίο 10ήμερο του Φλεβάρη είναι μία καλή περίοδος για το ξεκίνημα του κλαδέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πώς κλαδεύουμε μια ακτινιδιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διάβασε το παρακάτω άρθρο http://www.agro-help.com/2011/03/blog-post_10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τα φυτα ειναι φετινα ποτε πρεπει να κλαδευτουν σαν πρώτη φορα και πως να τα προφυλαξουμε απο το κρυο.εννοω κλαδεμα ώστε την ανοιξη να πετάξει το κεντρικο στελεχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε αναγνώστη, για να σου απαντήσω πρέπει να έχω μία εικόνα των φυτών, δηλαδή, να δω σε τι κατάσταση βρίσκονται. Κανονικά πρέπει να τα κλαδέψεις αφήνοντας μόνον ένα στέλεχος (το πιο παχύ) και έπειτα να σηκώσεις λίγο χώμα στον κορμό αυτό που άφησες σκεπάζοντας λίγο τα μάτια ώστε να μην παγώσουν το χειμώνα.

      Διαγραφή