Video


Περισσότερες

Το 2011 θα φάμε την τελευταία μας μπανάνα;

Ένα άρθρο του : Greko | 4 Ιανουαρίου 2011 | 0 Σχόλια
Το Fusarium oxysporum f. sp. cubense είναι ένας μύκητας που προσβάλει τις μπανάνες. Μέχρι τώρα οι μπανάνες ήταν ανθεκτικές σε όλα τα στελέχη του μύκητα. Σύμφωνα με το περιοδικό Newyorker, ένα νέο στέλεχος του μύκητα, γνωστό σαν Tropical Race Four, ήρθε για να αφανίσει τις μπανάνες.

Παρόλο που υπάρχουν πάνω από 1000 διαφορετικά είδη μπανανών, μόνο ένα, η ποικιλία Cavendish, έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά (γεύση, μέγεθος κτλ) για να χρησιμοποιηθεί για εμπορική χρήση. Για αυτό το λόγο είναι η μοναδική ποικιλία που καλλιεργείται παγκοσμίως.

Ο μύκητας έχει ήδη εξαφανίσει τις φυτείες μπανάνας στην Ασία και στην Αυστραλία, ενώ απειλεί τον υπόλοιπο κόσμο. Δυο διαφορετικές επιστημονικές ομάδες ήδη προσπαθούν να βρουν θεραπεία για τον Tropical Race Four. Η πρώτη με τον καθηγητή James Dale του Queensland University of Technology προσπαθεί να δημιουργήσει μια γενετικά τροποποιημένη Cavendish ενώ η δεύτερη με τον καθηγητή Juan Fernando Aguilar του the Fundación Hondureña de Investigación Agrícola προσπαθεί να βελτιώσει την μπανάνα με συμβατικό τρόπο.

Ας ελπίσουμε ότι το 2011 να μην είναι το έτος που θα φάμε την τελευταία μπανάνα μας.




Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: