Video


Περισσότερες

Καλλιεργητικές εργασίες Δεκεμβρίου

Ένα άρθρο του : Greko | 14 Δεκεμβρίου 2010 | 0 Σχόλια

Οι καλλιεργητικές εργασίες γίνονται ολόχρονα, είτε πρόκειται για τον κήπο μας, είτε για το χωράφι. Η Agro-Help.com σας δίνει μερικές συμβουλές για το τι κάνουμε τον Δεκέμβριο στον κήπο και στο χωράφι.




Καλλιεργητικές εργασίες στον κήπο

Τον Δεκέμβριο:

  • Τοποθετούμε τα φυτά εσωτερικού χώρου σε πιο φωτεινό σημείο αλλά μακριά από την απευθείας επαφή με το φως του ήλιου
  • Λιπαίνουμε τα φυτά και τα δέντρα μας κάθε 14-21 μέρες 
  • Περιορίζουμε τα ποτίσματα μας. Ποτίζουμε μόνο όταν το επιφανειακό χώμα έχει χάσει την υγρασία του.


Φυτεύουμε:

Συνεχίζουμε την φύτευση βολβών (τουλίπα, ζουμπούλι, κρόκος, ανεμώνα, βατράχια, Ναρκισσοι, φρεζιες, ίριδες, γλαδίολοι)




Καλλιεργητικές εργασίες στο χωράφι

Φυτεύουμε:
Κρεμμύδια, σκόρδα, μπιζέλια και κουκιά.


Συγκομίζουμε:
Ελιές, μήλα, μανταρίνια, λεμόνια, πορτοκάλια, νεράντζια, κουνουπίδια, μαρούλια, κρεμμύδια, ραδίκια, μπρόκολα, ρόκα, σπανάκι.


Αμπέλια
Από τα μέσα Δεκεμβρίου ξεκινά το κλάδεμα για τις πρώιμες ποικιλίες. Τις πιο όψιμες ποικιλίες τις αφήνουμε για τον επόμενο μήνα.

Τους αφαιρεμένους βλαστούς τους απομακρύνουμε από το χωράφι γιατί σε αυτές διαχειμάζουν εχθροί και ασθένειες που πιθανόν θα προσβάλουν την νέα βλάστηση την άνοιξη.

Αυτή η περίοδος είναι κατάλληλη για να ξεκινήσουμε την τοποθέτηση της βασικής λίπανσης σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν από τις αναλύσεις εδάφους και φύλλων.



Εσπεριδοειδή
Ιδιαίτερη προσοχή στον υγρό καιρό. Αν επικρατούν συνθήκες υψηλής υγρασίας είναι πιθανόν να εμφανιστεί προσβολή από φυτόφθορα. Τότε κάνουμε εφαρμογή με χαλκούχα σκευάσματα ή κατάλληλα μυκητοκτόνα στο έδαφος ψεκάζοντας και το κάτω μέρος των δέντρων.

Πατάτες
Την περίοδο αυτή είναι πιθανόν να εμφανιστεί Αλτερνάρια (Alternaria sp.) αλλά και περονόσπορος (Phytopthora infenstans). Ιδιαίτερη προσοχή στις πατάτες χειμερινής εσοδείας για την εμφάνιση Βοτρύτη ή Σκληροτίνιας.



Φυλλοβόλα
Μετά την πτώση των φύλλων γίνεται χειμερινός ψεκασμός για καταπολέμηση ακάρεων, μυκήτων και εντόμων που διαχειμάζουν.

Ελιές
Συνεχίζεται η συγκομιδή των καρπών. Μετά την συγκομιδή ακολουθεί κλάδεμα καρποφορίας. Αφαιρούμε προσβεβλημένους βλαστούς και αραιώνουμε την πυκνή βλάστηση έτσι ώστε να πετύχουμε καλύτερο φωτισμό και αερισμό των δέντρων.


Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: