Video


Περισσότερες

Ποικιλίες Ροδιάς

Ένα άρθρο του : Greko | 25 Σεπτεμβρίου 2010 | 11 Σχόλια
Η ροδιά είναι μια από τις ανερχόμενες και πολλά υποσχόμενες καλλιέργειες στην χώρα μας. Η Agro-Help.com σας παρουσιάζει μερικές από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται παγκοσμίως καθώς και τις κύριες ντόπιες ποικιλίες της χώρας μας.

Όσο αφορά την καλλιέργεια της ροδιάς και τις καλλιεργητικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο "Η καλλιέργεια της ροδιάς".





Πίνακας 1: Ξένες ποικιλίες ροδιάς

ΠοικιλίαΠεριγραφή Φωτογραφία
Angel RedΚαρπός έντονου κόκκινου χρώματος με μαλακούς σπόρους και σχεδόν ένα μήνα πιο πρώιμη από την ποικιλία Wonderful. Παράγει μεγάλες ποσότητες χυμού. Ωριμάζει αργά τον Αύγουστο με νωρίς τον Σεπτέμβριο. Είναι αυτογόνιμη.
BalegalΠαράγει μεγάλους, στρογγυλούς καρπούς, 7,5 cm σε διάμετρο, με πάρα πολύ γλυκιά γέυση. Οι καρποί είναι λίγο μεγαλύτεροι από αυτούς της ποικιλίας Fleshman. Η επιδερμίδα είναι ελαφρώς ρόδινη, ενώ το χρώμα των σπόρων είναι ελαφρώς πιο σκουρόχρωμο από αυτούς της ποικιλίας Fleshman.
CloudΚαρπός μέσου μεγέθους πρασινο-κόκκινου χρώματος. Παράγει γλυκό χυμό, λευκού χρώματος
CrabΠολύ παραγωγική ποικιλία με καρπούς μεγάλου μεγέθους, οι οποίοι είναι ξινοί αλλά πλούσιοι σε γεύση.
Early WonderfulΚαρποί μεγάλοι, με λεπτή βαθύ κόκκινο επιδερμίδα, με πάρα πολύ ωραία γεύση. Ωριμάζει περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από την Wonderful. Θάμνος μέσου μεγέθους που παράγει μεγάλα πορτοκαλί προς κόκκινα άνθη, με όψιμη άνθιση αλλά είναι πολύ παραγωγική ποικιλία.
FleshmanΜεγάλοι στρογγυλοί καρποί με διάμετρο 7,5 cm, οι οποίοι είναι ρόδινοι εσωτερικά και εξωτερικά. Οι καρποί καλής ποιότητας με μαλακούς σπόρους και με γλυκιά γεύση.
FrancisΠαραγωγική ποικιλία με μεγάλους καρπούς με γλυκιά γεύση. Οι καρποί είναι ανθεκτικοί στο σκάσιμο.
GranadaΠρωτοεμφανίστηκε το 1966. Πρόκειται για μια μετάλλαξη της Wonderful. Ο καρπός της μοιάζει με αυτόν την Wonderful, αλλά είναι πιο σκούρου κόκκινου χρώματος και λιγότερο ξινός. Είναι πρωιμότερη κατά ένα μήνα από την Wonderful. Η μορφολογία του θάμνου είναι ακριβώς ίδια με αυτού της ποικιλίας Wonderful.
Green GlobeΜεγάλοι, αρωματισμένοι καρπό με γλυκιά γεύση και με πράσινη επιδερμίδα. Παράγει καρπούς τέλειας ποιότητας
HomeΟ καρπός είναι κίτρινο-κόκκινος σε χρώμα, ο οποίος παράγει γλυκό χυμό ρόδινου χρώματος με πλούσια γεύση, ο οποίος είναι ελαφρώς πικρός.
KingΚαρπός μέσου προς μεγάλου μεγέθους, ο οποίος είναι λίγο μικρότερος από τις ποικιλίες Balegal και Fleshman. Η επιδερμίδα είναι σκούρο ρόδινο προς κόκκινο. Οι καρποί είναι πολύ γλυκοί σε γεύση όμως έχουν τάση για σκάσιμο.
Phoenicia Μεγάλοι καρπoί με διάμετρο10-12 cm διάστικτου κοκκινο-πράσινου χρώματος με γλυκιά γεύση με σχετικά σκληρούς σπόρους.
SweetΟι καρποί είναι πιο ανοιχτόχρωμοι από αυτούς της Wonderful, και παραμένουν ελαφρώς πρασινωποί και κοκκινίζουν ελαφρώς όταν ωριμάσουν. Ο χυμός είναι ρόδινου χρώματος, με γλυκιά γεύση, περισσότερη από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία. Παραγωγική ποικιλία που μπαίνει νωρίς στην παραγωγική φάση.
Utah SweetΠολύ γλυκοί καρποί καλής ποιότητας. Ρόδινη επιδερμίδα και σπόροι. Οι σπόροι είναι πιο μαλακοί από αυτούς της Wonderful αλλά και από άλλες ποικιλίες. Παράγει όμορφα ρόδινο-πορτοκαλί άνθη
WonderfulΚαλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια το 1896. Καρποί μεγάλου μεγέθους πορφυρού χρώματος. Η επιδερμίδα είναι σκληρή, μέσου πάχους. Οι σπόροι είναι βυσσινή χρώματος, χυμώδης με ωραία γεύση. Οι σπόροι είναι μαλακοί. Οι καρποί είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται για χυμό. Πρόκειται για εύρωστα, παραγωγικά φυτά.


Οι Ελληνικές ντόπιες ποικιλίες ροδιάς χωρίζονται βασικά σε τρεις κατηγορίες:

α. τις Ξυνοροδιές
β. τις Γλυκές ροδιές
γ. και τις Καλλωπιστικές ροδιές


Πίνακας 2: Ελληνικές ποικιλίες ροδιάς

ΠοικιλίαΠεριγραφή
α. ΞΥΝΟΡΟΔΙΕΣ
ΛΕΙΦΑΝΙΑΚαρπός μεγάλου μεγέθους, ως και ένα κιλό το ένα με λεπτή, ερυθρορόδινη επιδερμίδα, με σπόρους μέτριου μεγέθους. Οι καρποί δεν διατηρούνται πολύ μετά την συγκομιδή.
ΤΣΙΠΟΡΟΔΙΑΚαρποί μέτριοι έως μεγάλοι, με οδόντωτό κάλυκα. Η επιδερμίδα είναι λεπτή, με βαθύ ερυθροπόρφυρο χρώμα. Ανοικτόχρωμοι σπόροι που γίνονται λίγο γλυκοί όταν προχώρηση η ωρίμανση.
ΧΟΝΤΡΟΡΟΔΙΑΚαρποί μεγάλου μεγέθους με χοντρή ερυθρωπή φλούδα. Οι σπόροι έχουν γλυκόξινη γεύση.
ΚΡΑΣΟΡΟΔΙΑΚαρπός μέτριος προς μικρός σε μέγεθος με λεπτή επιδερμίδα πολύ κόκκινη. Οι σπόροι είναι κόκκινοι. Οι καρποί δεν διατηρούνται πολύ μετά την συγκομιδή. Δεν είναι ανθεκτική στο σκάσιμο
ΓΟΥΝΕΣΚαρπός μικρός μέχρι μέτριος με χοντρή, μαλακιά επιδερμίδα με βυσσινή χρώματος από τη μια πλευρά (προς τον ήλιο). Οι σπόροι έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα. Οι καρποί δεν διατηρούνται πολύ μετά την συγκομιδή.
ΞΥΝΟΡΟΔΙΑΚαρπός μικρού μεγέθους με χοντρή κόκκινη επιδερμίδα. Οι σπόροι έχουν έντονη ξινή γεύση. Ο καρπός μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό χρόνο μετά την συγκομιδή
β. ΓΛΥΚΟΡΟΔΙΕΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗΟ καρπός μέτριου μεγέθους με βάρος που κυμαίνεται μεταξυ 500 - 600 g. Η επιδερμίδα είναι λεπτή, πρασινωπή ή ελαφρώς κίτρινη. Οι σπόροι είναι κόκκινοι, σαρκώδεις με ιδιαίτερη γλυκιά γεύση. Πρόκειται για ποικιλία με ποιοτικούς καρπούς, αλλά οι καρποί της δεν διατηρούνται πολύ
ΚΑΡΑΒΕΛΟΣΟ καρπός μεγάλου μεγέθους με βάρος που κυμαίνεται μεταξυ 600 - 900 g. Η επιδερμίδα είναι πρασινωπή προς ρόδινη, οι σπόροι είναι μεγάλοι, σαρκώδης, με ανοιχτό πορφυρό χρώμα, με γλυκιά γεύση. Οι καρποί της διατηρούνται πολύ μετά την συγκομιδή τους
γ. ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΡΟΔΙΕΣΣτη χώρα μας υπάρχουν διάφορα είδη καλλωπιστικών ροδιών ανάμεσα τους η Ροδιά καλλωπιστική (Punica granatum var. nana) και η Υψίκορμη καλλωπιστική Ροδιά (Punica granatum var.pleniflora)
Κατηγορίες :

Διαφημιση

11 Σχόλια: στο άρθρο "Ποικιλίες Ροδιάς"

  1. ΤΟ MICOSAT F BS ΣΕ ΤΙ ΜΟΡΦΗ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΤΙΜΗ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γνωρίζει κάποιος, που μπορώ να βρώ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δενδρύλλια ποικιλίας Angel Red? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εταιρία Groexport LTD (η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ροδιών στη Κύπρο) είναι σε θέση να προμηθεύσει ποσότητες cutτings (μοσχεύματα) ροδιών ποικιλίας Wonderful (Ισραήλ)τον Ιανουάριο του 2012.
    Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο quality@groexport.com.cy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παρακαλω καποιον φιλο που γνωριζει!περισσοτερες πληροφορειες για την ποικιλια angel red και αν ειναι υποξινο οπως το wonderfoul? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημέρα και καλή χρονιά. Μήπως μπορείτε να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες για τις ροδιές της ερμιόνης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να ρωτησω και εγω που θα βρω δενδρυλια η παραφυαδες Red Angel; Για τον κηπο θελω κανα δυο δενδρυλια. Τα ανταλλασω με ροδια που εχει φυτεψει ο παππους κ που το μητρικο παραγει καρπους 650-720 γραμ με γλυκεια γευση.
    takis.venetos@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ειμαι στην Αργολιδα που μπορω να βρω δενδριλια ροδιας ποικιλια Earey Wonferful ή Wonderful για παραγωγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @"Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2012"
    έχω δενδρύλια ροδιάς ποικιλίας Wonderful έτοιμα για φύτευση.
    Αν ενδιαφέρεσαι ακόμα, στείλε μου στο mariahatzi83@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα, ζητάω προσφορές για προμήθεια 10.000 περίπου δενδρυλλίων ροδιάς για καλλιέργεια 230 στρεμμάτων στον Μαραθώνα Επικοινωνία στο mail: andreasxigas@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΡΟΔΙΑ "ΘΕ Ι ΣΙΑ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατί ρε παιδιά δεν ωριμάζουν τα ροδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή