Video


Περισσότερες

Θερίζει το πράσινο σκουλήκι του βαμβακιού...

Ένα άρθρο του : spagric | 5 Αυγούστου 2010 | 5 Σχόλια
Εκτεταμένες καταστροφές σε βαμβακοφυτείες της Μακεδονίας προκαλεί το πράσινο σκουλήκι (Helicoverpa armigera). Ειδικότερα, στην περιοχή του Νομού Πέλλας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Αφού, οι προνύμφες έφαγαν από τα φύλλα και τα χτένια των φυτών, τώρα βομβαρδίζουν στην κυριολεξία τα καρύδια. Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι, δεν καταπολεμιέται με τίποτα, έχουμε κάνει τα πάντα λένε. Είδη ασκούνται πιέσεις για να υπάρξει αναγγελία από τον ελγά.

Στα χωράφια τώρα κλιμάκιο της agro-help.com διαπίστωσε πυκνότητες του εντόμου πέρα από κάθε φαντασία. Ενώ συνήθως το όριο ψεκασμού είναι ένα ζωντανό σκουλήκι ανά μέτρο καλλιέργειας, τώρα διαπιστώσαμε τουλάχιστον 5-6 ζωντανά ανά μέτρο.

Οι τοπικοί γεωπόνοι προσπαθούν να τα καταπολεμήσουν κυρίως με εναλλαγή εντομοκτόνων, κυρίως χλωρπυριφος και πυρεθρίνες.

Διαφημιση

5 Σχόλια: στο άρθρο "Θερίζει το πράσινο σκουλήκι του βαμβακιού..."

  1. ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟΠ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΤΑ ΕΦΑΓΕ ΟΛΑ ΧΤΕΝΙΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΘΑ ΦΑΕΙ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ!!!!
    Ο ΕΛΓΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ??????
    ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΑΛΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΒΑΜΒΑΚΙ ΕΔΩ ΤΙΠΟΤΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ.ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΟΦΑΔΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η κατασροφη ηταν μεγαλη στο δημο πελλας. .... δεν αφησε ουτε φυλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ειμαι ο προεδρος του αγροτικου συλλογου γιαννιτσων και εχω ψεκασει 8 φορες τα χωραφια μου και εχω 50% ζημια.το ιδιο και ολοι οι αγροτες των γιαννιτσων.αν δεν δωθει λυση στο προβλημα μας/ΕΛΓΑ/ΠΣΕΑ οι κυβερνοντες θα δουν τετοιες κοινιτοποιησεις που θα τριβουν τα ματια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το παιχνίδι χάθηκε, οι πλυθησμοί του εντόμου είναι μεγάλοι, όπου και αν επισκέπτονται οι γεωπόνοι της AGRO-HELP.com τρομάζουν με το μέγεθος της καταστροφής. Ανυσηχούν για την επόμενη χρονιά. Πολύ φοβόμαστε ότι θα διαχειμάσει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με πέρσι. Ίσως πρέπει να γίνει μερική επαναφορά παλαιότερων εντομοκτόνων. Δυστηχώς την τελευταία 20ετία, αναγκάσαμε το περιβάλλον να εξελίξει μερικά έντομα ως προς την ανθεκτικότητα σε εντομοκτόνα, τώρα που τα καταργούμε αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς. Πλέον οδηγούμαστε σε ένα δίκοπο μαχαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή