Video


Περισσότερες

Βιολογική αντιμετώπιση αφίδων, μελίγκρας!

Ένα άρθρο του : spagric | 20 Μαΐου 2010 | 45 Σχόλια
Πολλές φορές βρισκόμαστε αντιμέτωποι στον λαχανόκηπο μας με τις γνωστές αφίδες, ή μελίγκρες, ή ψείρες όπως τις λένε κάποιοι παραγωγοί. Οι αφίδες είναι μυζητικά έντομα και προσβάλουν πολλά είδη φυτών. Στον κήπο μας, τα λαχανικά μας συνήθως προσβάλλονται από την πράσινη αφίδα (Myzus persica) και την ροζ αφίδα της πατάτας (Macrosiphum euphorbiae), τα έντομα αυτά είναι πολύ δραστήρια και μπορούν να προκαλέσουν τάχιστα τεράστιες καταστροφές. Στα θερμοκήπια πολλαπλασιάζονται παρθενογεννετικά και οι προσβολές αρχίζουν τον Απρίλιο, ενώ στο ύπαιθρο ξεκινούν τον Μάιο. Τα νεαρά φυτά μπορούν να καταστραφούν ολοκληρωτικά από τις αφίδες.

Βιολογική αντιμετώπιση:
Η agro-help.com προσπαθώντας να σας προφυλάξει από τα φυτοφάρμακα θα σας προτείνει κάποιες βιολογικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των αφίδων.
1) Πασχαλίτσες: Οι γνωστές σε όλους μας πασχαλίτσες είναι φανατικοί κυνηγοί αφίδων, μία πασχαλίτσα μπορεί να φάει 60 αφίδες την ημέρα, έτσι η τροφοδοσία του θερμοκηπίου μας με πασχαλίτσες είναι ένα καλό προληπτικό μέτρο για την μείωση του φαινομένου.
2) Τσουκνιδόζουμο: Το σκεύασμα αυτό είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε, ενώ στις αρχικές μολύνσεις είναι αρκετά αποτελεσματικό. Ειδικότερα γεμίζουμε ένα βαρελάκι περίπου 5 λίτρων με τσουκνίδες, έπειτα το γεμίζουμε με νερό και το αφήνουμε για 10 μέρες, έπειτα το αραιώνουμε σε αναλογία 1/5 με νερό και το ψεκάζουμε. Είναι ένας βιολογικός τρόπος με αρκετά καλά αποτελέσματα.
3) Οινόπνευμα και σαπούνι: Σε 10 λίτρα νερό ρίχνουμε 300ml οινόπνευμα και 50ml υγρό πιάτων, αφού κάνουμε καλή ανάδευση το ψεκάζουμε στα φυτά μας.

Αυτές είναι οι βιολογικές μέθοδοι που προτείνει η agro-help.com για την αντιμετώπιση των αφίδων. Όμως επειδή πολλές φορές η αντιμετώπιση με αυτές τις μεθόδους είναι αδύνατη, τότε το χημικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται είναι imidaclorpid (Confidor), ή cybermethrin.
Κατηγορίες :

Διαφημιση

45 Σχόλια: στο άρθρο "Βιολογική αντιμετώπιση αφίδων, μελίγκρας!"

  1. Δεν μας λετε τη διαλυση του Confidor σε πρακτικους ορους? Ποια ειναι η δοσολογια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δοσολογία του παραπάνω σκευάσματος εξαρτάται από την καλλιέργεια και τον εχθρό. Αναγράφεται και επάνω στη συσκευασία. Ωστόσο αν θέλετε πείτε μας καλλιέργεια να σας πουμε δοσολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ενδιαφερομε για καταπολεμιση αφιδας σε βερυκοκιες και ροδακινιες κατα την συγκομιδη, ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ φίλε, η φυσιολογία της αφίδας δεν επιτρέπει την αντιμετώπιση της κατά την συγκομιδή. Ο τελευταίος χημικός ψεκασμός μπορεί να γίνει 14 ημέρες πριν τη συγκομιδή και θα είσαι καλυμμένος. Αν θέλεις να κάνεις βιολογική αντιμετώπιση μπορείς με τσουκνιδόζουμο αλλά δεν σου εγγυώμαι ότι δεν θα έχεις πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΕΣ? ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ?
    ΕΥΧΑΡΗΣΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πασχαλίτσες μπορείς να προμηθευτείς από καταστήματα που εμπορεύονται γεωργικά προϊόντα. Συνήθως μαζί με τα φυτοφάρμακα εισάγουν και ωφέλιμα έντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 14 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΜΕ ΧΗΜΙΚΟ ΨΕΚΑΣΜΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΚΑΡΠΟΣ ;
    ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΟΥ ΨΕΙΡΑ , ΘΡΙΠΑ & ΤΕΤΡΑΝΥΓΧΟΣ, ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ;

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όχι η σωστή εφαρμογή του αφιδοκτόνου δεν θα βλάψει τον καρπό. Δεν μπορώ να σου προτείνω εμπορικά σκευάσματα γιατί θα είναι διαφήμιση, αλλά για τετράνυχο μπορεί να σε βοηθήσει και το θειασβέστιο (βιολογικό). Όσο για το θρίπα ένας νυχτερινός ψεκασμός στην έναρξη της ανθοφορίας με fluvalinate θα κάνει καλή καταπολέμηση (καταπολεμεί και τις αφίδες) αλλά είναι μόνο για την αρχή της βλάστησης λόγο των πολλών ημερών πριν τη συγκομιδή που έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το εκχύλισμα της τσουκνίδας μπορούμε να το διατηρήσουμε για πόσο καιρό και σε τι δοχείο; Πόσο συχνά μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία του ραντίσματος; Σαν δυναμοτικό για ριζοπότισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την ίδια αραίωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψεκάζουμε 1 φορά την εβδομάδα, το διατηρούμε για ένα καλοκαίρι και δεν υπάρχουν αναφορές για εφαρμογή με ριζοπότισμα.

      Διαγραφή
  10. TO ΨΕΚΑΣΜΑ ΜΕ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΥΓΡΟ ΠΙΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πιστεύω ότι θα έχετε κάποιο πρόβλημα με τις δοσολογίες που δίνουμε παραπάνω. αλλά για καλό και για κακό δοκιμάστε πρώτα πάνω σε μερικά φύλλα.

      Διαγραφή
  11. ο ψεκασμος με καλλιο ενδείκνυται για μελιγκρα σε τοματες,ροκα και μαϊντανό?αν ναι με τι συχνότητα και μετά από πόσες μέρες μπορεί να γίνει συγκομιδή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη, δεν νομίζω ότι θα κάνει πολύ δουλειά το κάλιο. Δοκίμασε να φτιάξεις τσουκνιδόζουμο.

      Διαγραφή
  12. το διάλυμα με σαπουνι και οινοπνευμα αντι του τσουκνιδοζουμο μπορει να χρησιμοποιηθει σε τοματα η αλλα λαχανικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα. Το τσουκνιδόζουμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αζωτούχο λίπασμα ενώ το σαπούνι με το οινόπνευμα για την αντιμετώπιση αφίδων και τετράνυχων. Συνιστώ να διαβάσεις το άρθρο μας "Φυτικά παρασκευάσματα στην βιολογική γεωργία¨"

      Διαγραφή
    2. παρακαλω σε ποσο καιρο θα εχουμε στην τριανταφυλλια αποτελεσματα μετα απο τον ψεκασμο με οινοπνευμα????

      Διαγραφή
    3. Αν ψεκάσεις σαπούνι σε συνδυασμό με οινόπνευμα, από την επόμενη μέρα θα αρχίσεις να βλέπεις αποτελέσματα. Επανάλαβε με το που θα επανεμφανιστούν οι αφίδες.

      Διαγραφή
  13. Πρέπει να αναφέρετε ότι το τσουκνιδόζουμο ΒΡΩΜΟΚΟΠΑΕΙ. Είναι φανταστικό για πολλά πράγματα όμως η βρώμα είναι το κάτι άλλο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. http://www.ftiaxno.gr/2012/03/blog-post_13.html Αυτη η σελιδα περιεχη πολλες συμβουλες για γυσηκα φαρμακα απο βοταννα με εγγυημενη χριση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αποξηραμενες τσουκνιδες κανουν για παρασκευη τσουκνιδοζουμου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς όχι, οι τσουκνίδες πρέπει να είναι χλωρές.

      Διαγραφή
  16. Για τη βρωμουσα στα φασολια τι μπορουμε να κανουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την βρωμούσες μπορείς να χρησιμοποιήσεις το οινόπνευμα μαζί με το σαπούνι

      Διαγραφή
  17. για ωτιορρυγχο σε goji berry [νεαρα φυτα] τη μου προτεινεται. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη πιστεύω ότι το bifenthrin άμα ψεκαστεί βραδυνές ώρες θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

      Διαγραφή
  18. Ο Μαιντανός που καλλιεργώ έχει πιάσει ψείρες από τη βάση και ανεβαίνει προς τα πάνω, υπάρχει κάποια βιολογική λύση; Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. δωστε αν ειναι ευκολο δοσολογια οινοπνευμα σαπουνι για μελιγκρα στα 180 λιτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Από τις λίγες εμπειρίες μου με οινόπνευμα+σαπούνι, θα πρότεινα πιο ισχυρές δοσολογίες. Πιστεύω πως το 3% οινόπνευμα, απλά δε φτάνει για να κάνει καλή δουλειά. Θα έλεγα ένα 10-20% οινόπνευμα πως είναι πιο αξιόπιστο.
    Ουσιαστικά, αντί για 5L οινόπνευμα στα 180, θα έλεγα πιο χρειάζεται αρκετά περισσότερο (πχ. 18L). Μάλιστα, αυτές οι εφαρμογές θανατώνουν κυρίως ενήλικα έντομα και ακάρεα και λιγότερο (έως καθόλου) αυγά. Επομένως, χρειάζονται αρκετά συχνοί ψεκασμοί, ανά μία εβδομάδα ανάλογα και τις συνθήκες.

    Έτσι, όταν μιλάμε για 5 γλάστρες είναι ΟΚ, αλλά για μεγαλύτερου μεγέθους εφαρμογές (πχ. μισό στρέμμα ντομάτα ή λίγα στρέμματα οπωροφόρων) είναι αρκετά ακριβή μέθοδος.

    Για πασχαλίτσες δεν έχω ψάξει να βρω στο εμπόριο. Αν όντως φέρνουν τα καταστήματα και ωφέλιμα έντομα - πασχαλίτσες (σε μορφή αυγών φαντάζομαι), θα ήταν μια συνετή επιλογή.

    Σε ότι αφορά τα έντομα γενικά, μια φιλική στο περιβάλλον μέθοδος είναι ο ψεκασμός με Βάκιλλο θουριγγίας (τα περισσότερα καταστήματα γεωργικών εφοδίων έχουν σκευάσματα), όπου πρακτικά την μια μέρα ψεκάζεις και την άλλη τρως, γι ανα μην πω κι αυθημερόν.

    Σε ότι αφορά τις αφίδες, ο ρυθμός πολλαπλασιασμού τους απλά κάνει δύσκολη την βιολογική αντιμετώπισή τους σε μεγάλη κλίμακα. Εκεί καλό είναι να πέφτει ένα διασυστιματικό εντομοκτόνο, ούτε καν επαφής, όπως αυτά της ομάδας των νεονικοτινοειδών (προσοχή, προκαλούν μεγάλες ζημιές σε πληθυσμούς μελισσών).
    Πάντα να δίνετε προσοχή στις οδηγίες του κάθε σκευάσματος εννοείται και κυρίως στις δόσεις, τις ημέρες που επιτρέπεται εφαρμογή ως τη συγκομιδή και τις καλλιέργειες που επιτρέπεται η χρήση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τα βερύκοκά μου πέρσι είχαν μαύρα στίγματα και κακή ποιότητα. Βλέπω και φέτος αρχίζει αμυδρά η εμφάνιση των ίδιων συμπτωμάτων. Παρακαλώ, τι μπορώ να κάνω τώρα που είναι στην αρχή του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόκειται για κορύνεο, Συστήνω ψεκασμούς Captan + Topsin, εκτός αν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια τότε να ψεκάσεις τριβασικό θειικό χαλκό

      Διαγραφή
  22. Η βερυκοκια μου φετος δεν ανθισε καθολου,φυλλα εβγαλε ομως κανονικα.
    Τι να φταιει?
    Ειναι δενδρο περιπου 15 ετων.
    Περιμενω με αγωνια την απαντηση σας,οσο ποιο αμεσα γινεται.
    Σας ευχαριστω εκ των προτερων!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι ποικιλία μπεμπεκο τότε οφείλεται στον πολύ ελαφρύ χειμώνα και στο περσινό φορτίο που είχανε.

      Διαγραφή
  23. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ CONFIDOR ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΜΑΥΡΗΣ ΑΦΙΔΑΣ ΣΕ ΚΕΡΑΣΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΙς ΚΕΡΑΣΙΕΣ.ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΤΟ CALYPSO ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΨΕΙΡΑ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το confidor φίλε μου δεν έχει έγκριση για κερασιά (δυστυχώς). Αυτό δε σημαίνει πως δε θα κάνει δουλειά, αλλά απαγορεύεται και δεν μπορείς να ξέρεις τι επίδραση θα έχει στην καλλιέργεια, στους εχθρούς που καταπολεμάει, στα υπολλέιματα που αφήνει κτλ. Έγκριση δε δώθηκε είτε γιατί δημιουργείται κάποιο πρόβλημα, είτε γιατί η εταιρία δεν έκρινε συμφέρον να κάνει τις απαραίτητες δοκιμές και (κοστοβόρες) διαδικασίες για την έγκριση του σκευάσματος.

      Καλύτερα είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο σκεύασμα που έχει έγκριση και για κερασιά ή να ξαναχρησιμοποιήσεις calypso. Σε κάθε περίπτωση κάνε μια ερώτηση στον τοπικό γεωπόνο και να έχεις υπόψη πως θα πρέπει να εναλλάσονται τα φάρμακα.

      Δες για το Profil 20SG για παράδειγμα.
      Και τέλος να έχεις υπόψη την επίδραση των νεονικοτινοειδών (Calypso, COnfidor, αυτό που σου είπα) στις μέλισσες..

      Διαγραφή
  24. Το βιολογικό παρακεύασμα με σαπούνι και οινόπνευμα αν κατάλαβα καλά προτείνετε να έχει μία περιάκτικότητα 3% σε οινόπνευμα και 0,5% σε υγρό σαπούνι.
    Θα ήθελα να ρωτήσω
    1 Όταν λέμε "οινόπνευμα" εννοούμε το μπλέ οινόπνευμα ή το καθαρό οινόπνευμα
    2 Αντί για ονόπνευμα μπορώ να βάλω τριπλάσια ποσότητα τρίπουρου ( που έχει περίπου 35% οινόπνευμα )
    3 Οι ψεκασμοί με βιολογικά σκευάσματα είναι κυρίως κατασταλτικοί ( για να αντιμετωπίσουν μια ασθένεια που έχει εμφανιστεί ) ή προληπτικοί ( για να μην εμφανίζονται ασθένειες στον λαχανόκηπο )
    Όλα τα παραπάνω αφορούν υπαίθριο λαχανόκηπο με ντομάτες πιπεριές μελιτζάνες και φασολάκια.
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των πρωτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αλυσίβα, υγρό σαπούνι πιάτων και λίγο θειάφι για αφίδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γνωριζω οτι το πιο ισχυρο βιολογικο φαρμακο εναντι ολων των εντομων ειναι το φυτο πυρεθρος. Διαβασα σε καποιο site οτι η διαδικασία εξαγωγής του εκχυλίσματος χρειάζεται συσκευές χημικού εργαστηρίου. Αν γνωριζει καποιος αλλο τροπο, μπορει να μας τον πει? Ευχαριστω. Κωνσταντινος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκέψου πως η φυσική πυρεθρίνη που είναι το εκχύλισμα από αυτό το φυτό είναι ανάλογη των συνθετικών πυρεθροιδών ή συνθετικών πυρεθρινών που κατά κόρον χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία, στην κτηνοτροφία (βάφονται οι τοίχοι για τις μύγες) ή και στα σπίτια μας (αεροζόλ για έντομα).
      Η διαφορά είναι πως η φυσικές πυρεθρίνες απλά διασπώνται πολύ γρήγορα.

      Για εσένα που απλά θέλεις να χρησιμοποιήσεις φυσικές πυρεθρίνες, υπάρχουν έτοιμα σκευάσματα στο εμπόριο και έχουν χαμηλό αριθμό ημερών από τη συγκομιδή (περίπου 3 μέρες ανάλογα δόσεις καλλιέργεια κτλ), ωστόσο μη φανταστείτε πως επειδή είναι βιολογικά, ψεκάζουμε και τρώμε..

      Διαγραφή
  27. Περίμενα πως και πως να μισιάσει ο Μάρτης για να ανθίσει η βερικοκιά μου. Όμως, οποία ατυχία, η βερικοκιά δεν άνθισε! Αντιθέτως γέμισε νέα φυλλαράκια και από άνθη τίποτα. Σκέφτηκα μήπως φταίει ο καιρός, αλλά πάλι λίγα μέτρα πιο κάτω η βερικοκιά του γείτονα είναι γεμάτη άνθη. Θα σκάσω! Ποιος να περιμένει μέχρι του χρόνου να φάει δικά του βερίκοκα! Πείτε μου σας παρακαλώ, τι μπορεί να έφταιξε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΑΦΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΑΠΟ ΑΣΠΡΕΣ ΨΕΙΡΕΣ. ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΑΜΑ ΚΟΨΩ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΛΑΔΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ Η ΨΕΙΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. χαιρετώ όλη την ομάδα, σας γράφω για ένα οξύ πρόβλημα που έχω με τις πιπεριές μου στο θερμοκήπιο-πέρυσι αλλά και φέτος- μέχρι τους 12-15 πόντους όλα καλά, τις τελευταίες ημέρες όλες ανεξαιρέτως άρχισαν να κατσουφιάζουν οι κορυφές και κάποια φύλλα να καφετιάζουν -αφίδα δεν έχει επάνω- τι μπορεί να είναι;;; ευχαριστώ εκ των προτέρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. αν ψεκασω με σαπουνι και οινοπνευμα σκοτωνω και τις πασχαλιτσες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. παρακαλω πολυ εχω αφιδες στις ντοματιες μου που εχουν προχωρησει πολυ τι να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή