Video


Περισσότερες

Βασικές οδηγίες για λαχανόκηπο

Ένα άρθρο του : spagric | 1 Απριλίου 2010 | 0 Σχόλια
Όσοι έχετε κήπους στα σπίτια σας και θέλετε τα καλοκαίρια να παράγεται λίγα λαχανικά για δική σας χρήση, τώρα ή θα έχετε ήδη σπείρει ή θα φυτέψατε φυτά από κάποιο φυτώριο στον κήπο ή το θερμοκήπιο σας. H agro-help.com δίνει μερικές προτάσεις για την σωστή φύτευση των φυτών μέσα σε θερμοκήπιο ή στο υπαίθριο χώρο.

Τα είδη που φυτεύονται αυτή την εποχή στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα είναι κυρίως η τομάτες, τα αγγούρια, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες. Αυτά είναι τα πιο διαδεδομένα αυτή την εποχή.

Αρχικά, πριν φυτέψετε να έχετε ψιλοχωματίσει και καθαρίσει από ζιζάνια το έδαφος σας, ή με κάποια μικρή φρέζα που θα δανειστείτε ή με τσάπισμα. Αν το έδαφος σας δεν είναι και πολύ γόνιμο, προσπαθήστε να το λιπάνετε με λίγη κοπριά, η οποία θα είναι καλά χωνεμένη. Αφού λιπάνετε τότε προκαλέστε ανάμιξη των εδαφών.

Στην συνέχεια πρέπει να σχεδιάσετε στο χώρο σας τις γραμμές φύτευσης, οι οποίες για τα συγκεκριμένα είδη που έχουμε εδώ και για λόγους ευκολίας καλό θα είναι να απέχουν 60 εκατοστά τουλάχιστον η μία από την άλλη. Ο σχεδιασμός θα γίνει τραβώντας ένα κομμάτι σπάγκο από το ένα άκρο στο άλλο. Έτσι οι τρύπες που θα ανοίξουμε για να μπουν τα φυτά θα είναι σε ευθεία σειρά αφού θα ακολουθούν το σπάγκο.

Μετά, ανοίξτε στις ευθείες των σπάγκων τις τρύπες. Οι τρύπες μπορούν να ανοιχτούν με ένα μικρό τσαπάκι ή φτυαράκι.

Στο τέλος αυτό που πρέπει να βλέπετε ουσιαστικά είναι ανάλογα με το χώρο σας, ευθείες γραμμές από τρύπες βάθους περίπου 15 εκατοστών.

Όταν αγοράσετε τα φυτά σας, πρέπει να προσέξετε αυτά που θα σας δώσουν να είναι εύρωστα και αρκετά πράσινα καθώς και απαλλαγμένα από ασθένειες.

Συνήθως τα φυτά έρχονται με σβώλο χώματος μέσα σε σακουλάκι, πριν ξεκινήσουμε την φύτευση ποτίζουμε καλά τα φυτά στο σακουλάκι για να μην διαλυθεί το χώμα όταν βγάλουμε το σακουλάκι.

Η φύτευση είναι σχετικά απλή διαδικασία. Πιάνουμε το φυτό με το σακουλάκι, Περνάμε, τα δύο μας δάχτυλα σα διχάλα γύρω από την βάση του φυτού, έπειτα το γυρνάμε ανάποδα και τραβάμε το σακουλάκι για να βγει το φυτό, τοποθετούμε το φυτό μέσα στην τρύπα και συμπληρώνουμε με χώμα, ΧΩΡΙΣ να το πιέζουμε πολύ. Τέλος κάνουμε ένα καλό πότισμα και τα φυτά μας είναι έτοιμα για ανάπτυξη.

Όταν τα φυτά μας αναπτυχθούν αρκετά πρέπει να τα δένουμε με ένα σχοινάκι σε ένα στερεό μέρος προς τα πάνω, για παράδειγμα ένα μεταλλικό σύρμα που έχουμε τραβήξει.

Συμβουλευτείτε και την παλαιότερη ανάρτηση μας : Χρήσιμες συμβουλές για ένα βιολογικό κήπο
Ακόμη μπορείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας.

Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: