Video


Περισσότερες

Το έδαφος παράγει περισσότερο CO2

Ένα άρθρο του : Greko | 26 Μαρτίου 2010 | 0 Σχόλια
Σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα, φαίνεται ότι τα εδάφη μέσα στις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξήσει την παραγωγή τους σε διοξείδιο του άνθρακα.

Σύμφωνα με την έρευνα των Ben Bond-Lamberty και Allison Thomson του University of Maryland's Joint Global Change Research Institute, η αύξηση αυτή αγγίζει τα 0,1% ετησίως για τα έτη από το 1989 - 2008. Το 2008 η παγκόσμια παραγωγή CO2 άγγιξε τα 98 δισεκατομμύρια τόνους, ποσό 10 φορές περισσότερο από όσο παράγεται από τον άνθρωπο.

Με δυο τρόπους μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή του CO2 από το έδαφος. Μέσω αύξησης της δραστηριότητας των ριζών των φυτών και με αύξηση της μικροβιακής δραστηριότητας. Το πρώτο εξισορροπάτε με μια ανάλογη άυξηση στη φωτοσύνθεση, ενώ οι μικροοργανισμοί διασπούν κυρίως οργανική ουσία που ήταν για χρόνια αποθηκευμένη στο έδαφος και δεν είχε διασπαστεί, οδηγώντας σε μια καθαρή αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τον Eric Davidson, βιοχημικός στο Woods Hole Research Center στο Falmouth, Massachusetts, η πιο πιθανή εξήγηση είναι στο ότι η άνοδος στην θερμοκρασία της ατμόσφαιρας οδήγησε σε ένα μεγαλύτερο ρυθμό αποσύνθεσης της οργανικής ουσίας. Ο Davidson συμπληρώνει ότι αυτό αν είναι όντως αληθινό, τότε είναι και μια απόδειξη όσον αφορά την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, η οποία συμβαίνει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα στο έδαφος.
Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: