Video


Περισσότερες

Καλαμπόκι χωρίς αζωτούχα λίπανση

Ένα άρθρο του : Greko | 8 Μαρτίου 2010 | 0 Σχόλια
Η αζωτούχος λίπανση είναι απαραίτητη για μια κερδοφόρα παραγωγή, αλλά είναι και ένα μεγάλο κόστος για την παραγωγή. Μπορούμε όμως να "μάθουμε" τα καλαμπόκια έτσι ώστε να δεσμεύουν από μόνα τους το άζωτο που χρειάζονται από το έδαφος; Σύμφωνα με τον γενετικό μηχανικό Kaustubh Bhalerao, μπορεί να είναι πιθανόν μέσω έρευνας σε ένα κλάδο της γενετικής μηχανικής που ονομάζεται συνθετική βιολογία.

Η συνθετική βιολογία είναι ένας ερευνητικός κλάδος οποίος συνδυάζει την επιστήμη και την γενετική μηχανική για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ("συνθέσει") νέες βιολογικές λειτουργίες και βιολογικά συστήματα. Μέσω αυτής οι επιστήμονες πιστεύουν είναι πιθανόν να ελέγξουν τα βιολογικά συστήματα με σκοπό να αυξήσουν την παραγωγή, να παράγουν ενέργεια, να βοηθήσουν την ανθρώπινη υγεία, να προστατέψουν το περιβάλλον και άλλα πολλά.

Η έρευνα του Bhalerao βασίζεται στη δημιουργία βακτηριδίων ικανών να οργανώνουν, να επικοινωνούν αλλά και να ελέγχουν τα φυτικά κύτταρα. Σκοπός των βακτηριδίων αυτών είναι να συμπεριφέρονται σαν ενισχυτές, ανιχνεύοντας το κατάλληλο αμινοξύ στο περιβάλλον και παράγοντας την κατάλληλη πρωτεΐνη. Έτσι τα βιολογικά συστήματα γίνονται πιο ευαίσθητα και μπορούν να ανιχνεύσουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις από ότι συνήθως.

Σύμφωνα με τον Bhalerao, η σόγια δεσμεύει το δικό της άζωτο στέλλοντας ένα μήνυμα στο βακτήριο που το ενθαρρύνει να αποικίσει στις ρίζες της. Μόλις δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, τοτε το βακτήριο δεσμεύει το άζωτο για το φυτό.

"Γιατί να μην το μάθουμε στο καλαμπόκι αυτό" λέει συγκεκριμένα ο Bhalerao. Και συνεχίζει "Η συνθετική βιολογία είναι μια εντελώς καινούργια έννοια. Η αυτού του τύπου η τεχνολογία μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε ενδιαφέροντες, καινοτόμες λύσεις σε βασικά ζητήματα, όπως αυτά του πως μπορούμε να ταΐσουμε περισσότερο κόσμο ή πως μπορούμε να παράγουμε περισσότερο πόσιμο νερό"

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: