Video


Περισσότερες

Εξώασκος στην Ροδακινιά – Νεκταρινιά, έφθασαν οι μέρες ψεκασμού

Ένα άρθρο του : spagric | 28 Φεβρουαρίου 2013 | 0 Σχόλια

Οι εξώασκοι είναι μύκητες του γένους Taphrina και χαρακτηρίζονται από τις υπερπλασίες που εμφανίζουν τα νεαρά φύλλα και άλλα υπέργεια μέρη του φυτού.

Στη ροδακινιά, τα συμπτώματα των φύλλων είναι εμφανή την άνοιξη, συνήθως ένα μήνα μετά την άνθιση. Τα φύλλα εμφανίζουν υπερπλασίες και κατσάρωμα, λόγω της διόγκωσης των παρεγχυματικών κυττάρων. Το χρώμα τους μπορεί να γίνει από πορφυρό έως ελαφρώς κίτρινο. Στο τέλος τα φύλλα καφετιάζουν, ξεραίνονται και πέφτουν.


Προσοχή δεν πρέπει να γίνει σύγχυση στην αναγνώριση του μύκητα με προσβολές αφίδων που προκαλούν επίσης κατσάρωμα. Αν ανοίξετε το μολυσμένο φύλλο και δεν δείτε αφίδες στην εσωτερική περιοχή τότε είναι εξώασκος.


Η αντιμετώπιση του εξώασκου είναι εύκολη με έναν μόνο ψεκασμό, ωστόσο πρέπει να δίνεται σημαντική προσοχή σε περιόδους της άνοιξης με υγρό καιρό. O ψεκασμός πρέπει να γίνει ή το φθινόπωρο με την πτώση των φύλλων, ή στο φούσκωμα των οφθαλμών την άνοιξη. Χρησιμοποιούνται χαλκούχα σκευάσματα και βορδιγάλειος πολτός στην πτώση των φύλλων ή Ζιράμ στο φούσκωμα των οφθαλμών, πριν εκπτυχθεί πράσινη βλάστηση (3-4 κιλά/τόνο) . 


Εικόνα: Προσβεβλημένα φύλλα ροδακινιάς από τον Μύκητα Taphrina deformans


Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: