Video


Περισσότερες

Γλυκύτερα καρπούζια στο μέλλον

Ένα άρθρο του : Greko | 27 Νοεμβρίου 2012 | 0 Σχόλια

Πιο ζουμερά και γλυκύτερα καρπούζια υπόσχονται στο μέλλον οι επιστήμονες, μετά την πρόσφατη αποκωδικοποίηση του γενώματος του καρπουζιού  (Citrullus lanatus).

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Nature Genetics και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα αυξάνει δραματικά την κατεύθυνση σε πιο θρεπτικές, γευστικότερες ποικιλίες καρπουζιού με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε εχθρούς και  ασθένειες. 

Σύμφωνα με την έρευνα το καρπούζι περιέχει 23,440 γονίδια, περίπου τον ίδιο αριθμό με αυτό του ανθρώπου. Όμως φαίνεται ότι μετά την "εξημέρωση" του καρπουζιού από τον άνθρωπο, ένα μέρος τον γονιδίων που προσδίδουν ανθεκτικότητα χάθηκε. Τέτοιες πληροφορίες είναι χρήσιμες στους βελτιωτές φυτών γιατί θα γίνει προσπάθεια το καρπούζι να ανακτήσει πίσω την χαμένη ανθεκτικότητα του. 

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 400 εμπορικές ποικιλίες καρπουζιού που καλλιεργούνται παγκόσμια, με την Κίνα να βρίσκεται πρώτη στην παραγωγή καρπουζιού,  η Τουρκία στην δεύτερη θέση και το Ιραν στην τρίτη θέση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση με 492700 Μετρικούς Τόνους. (Πηγή: fao.org)
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: