Video


Περισσότερες

Αυξάνεται το ρίσκο στην καλλιέργεια του ακτινιδιού

Ένα άρθρο του : spagric | 4 Φεβρουαρίου 2012 | 0 Σχόλια
Η καλλιέργεια του ακτινιδιού αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και από τους 30.000 τόννους πριν μερικά χρόνια φέτος αγγίξαμε ήδη τους 150.000 τόννους. Οι προβλέψεις μας λένε ότι το 2015 θα έχουμε ξεπεράσει τους 200.000 τόννους. Η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στην Ευρώπη στην καλλιέργεια του ακτινιδιού, 1η είναι η Ιταλία με πολλαπλάσια παραγωγή. 

Η ζήτηση του προϊόντος παραμένει αρκετά υψηλή τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η υπερπαραγωγή μπορεί να οδηγήσει σε κορεσμό, με συνέπεια την απότομη πτώση της τιμής παραγωγού σε ασύμφορα επίπεδα. Φέτος η μέση τιμή για την ποικιλία Hayward ήταν 40 λεπτά το κιλό όταν πέρσι ήταν 43 λεπτά περίπου. Η ακτινιδιά παράγει κατά μέσο όρο 4-5 τόννους το στρέμμα στο σύστημα διαμόρφωση ημικρεββατίνα, δηλαδή 1600 ευρώ το στρέμμα κατ' ελάχιστο. Από την άλλη όμως το κόστος των φυτών, της κατασκευής και την ανάπτυξης των φυτών (λιπάσματα, άρδευση κ.τ.λ) είναι σημαντικό, δηλαδή η απόσβεση του κτήματος μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Όσο η καλλιέργεια της ακτινιδιάς ήταν σε μικρή κλίμακα και διάσπαρτη στην ηπειρωτική χώρα δεν υπήρχαν προβλήματα με ασθένειες και εχθρούς εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Η μαζική φύτευση όμως νέων κτημάτων έκανε πιο εύκολη την διάδοση ασθενειών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πιο συχνά ασθένειες όπως αλτερναρίωση και στεμφυλίωση και εχθρούς όπως η βαμβακάδα της ροδακινιάς και το έντομο Metcalfa pruinosa

Τέλος, είναι σημαντικό να πούμε για τη σημαντικότερη ασθένεια που είναι απειλή για την παγκόσμια ακτινιδιοκαλλιέργεια. Πρόκειται το βακτηριακό καρκίνο της ακτινιδιάς που οφείλεται στο βακτήριο Pseudomonas syringae pv actinidiae, Η ασθένεια πιστεύεται ότι δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στην Ελλάδα, ωστόσο έχει εμφανιστεί στη γείτονα Ιταλία προκαλώντας τρομερές καταστροφές. Το βακτήριο προκαλεί πλήθος συμπτωμάτων που καταπονούν πολύ το φυτό και μειώνουν την παραγωγή. Αναλυτικότερη περιγραφή υπάρχει σε προηγούμενο άρθρο μας.

Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: