Video


Περισσότερες

Δημιουργία τεχνητού φύλλου

Ένα άρθρο του : Greko | 28 Μαρτίου 2011 | 1 Σχόλια

Την δημιουργία του πρώτου τεχνητού φύλλου αναφέρουν επιστήμονες, το οποίο μιμείται την διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό, μεγέθους πιστωτικής κάρτας, το οποίο μπορεί και χρησιμοποιεί τον και ήλιο και το νερό και τα μετατρέπει σε ενέργεια, ότι κάνει δηλαδή και η φωτοσύνθεση.

Ο Daniel Nocera, επικεφαλής της έρευνας αναφέρει ότι το τεχνητό φύλλο, είναι υποσχόμενο σαν μια φτηνή πηγή ενέργειας για τα σπίτια στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Το δεν έχει καμιά ομοιότητα με τα πραγματικά φύλλα ως προς την εμφάνιση, αλλά αν τοποθετηθεί μέσα σε περίπου 4 λίτρα νερό κάτω από τον ήλιο, είναι αρκετό για να παράγει όση ενέργεια χρειάζεται ένα σπίτι στις αναπτυσσόμενες χώρες για ολόκληρη την μέρα.

Τα τεχνητά φύλλα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού το πρώτο δημιουργήθηκε πριν από μια δεκαετία περίπου από τον John Turner του  U.S. National Renewable Energy Laboratory αν και αρκετά αποτελεσματικό στην φωτοσύνθεση, δεν είχε πρακτική εφαρμογή γιατί ήταν κατασκευασμένο από ακριβά και σπάνια υλικά και είχε διάρκεια ζωής μόνο 24 ώρες. Το νέο τεχνητό φύλλο του Nocera, ξεπερνά τα προβλήματα αυτά γιατί είναι κατασκευασμένο από φτηνά υλικά και έχει διάρκεια ζωής 45 ώρες.

Ας ελπίσουμε ότι το όραμα του Nocera για φτηνή ενέργεια θα γίνει κάποια στιγμή πραγματικότητα. Εσείς τι πιστεύετε θα έχουμε φτηνή ενέργεια κάποια στιγμή στο μέλλον; 


Κατηγορίες :

Διαφημιση

1 Σχόλια στο άρθρο "Δημιουργία τεχνητού φύλλου"

  1. Αν εχει διαρκεια ζωής 45 ώρες γιατι δεν βαζουν μια duracell!!!
    To "Φύλλο" κάνει διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο και άρα χρειάζεται επιπροσθέτως κυψέλη καυσίμου να το μετατρέψει σε ενέργεια.
    Έχω την αίσθηση ότι η διάρκεια ζωής πρέπει να είναι μεγαλύτερη (μάλλον χρόνο) καθώς μάλλον βασίζεται σε φωτοκατάλυση. εκανε επίδειξη 45 ώρες συνεχους λειτουργίας όχι διάρκεια ζωής:
    " he showed that an artificial leaf prototype could operate continuously for at least 45 hours without a drop in activity."
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή