Video


Περισσότερες

Οδηγός Καλλιέργειας της Γαρδένιας

Ένα άρθρο του : spagric | 14 Μαρτίου 2011 | 0 Σχόλια

Η γαρδένια είναι ίσως ένα από τα ομορφότερα λουλούδια που έχει στην αυλή του κάθε ελληνικό σπίτι. Ενώ πωλούνται και σαν κομμένα άνθη από τα ανθοπωλεία.
Πολλαπλασιασμός
Η γαρδένια πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα κορυφής ή μεσογονατίων. Τα καλύτερα μοσχεύματα είναι υγιή και ζωηρά με καλή ανάπτυξη, δεν είναι ξυλοποιημένα και έχουν μήκος από 8-12 εκατοστά. Τοποθετούμε τα μοσχεύματα σε μείγμα περλίτη - άμμου (1:1) (pH 5,5), η θερμοκρασία του αέρα πρέπει να είναι 16-18 βαθμούς κελσίου και η υγρασία πολύ υψηλή. Τα φυτά αυτά απαιτούν πολλές ώρες φωτισμού, οπότε ίσως χρειαστεί και συμπληρωματικός φωτισμός. Η μεταφύτευση μπορεί να γίνει σε 4 εβδομάδες περίπου.
Κατά τη μεταφύτευση οι γλάστρες πρέπει να έχουν τουλάχιστον 15 εκ. διάμετρο. Ενώ το υπόστρωμα να είναι τύρφη:περλίτη:άμμο 2:1:1. Και το pH γύρω στο 5.
Λίπανση
Η λίπανση της γαρδένια είναι εύκολη υπόθεση, αρχικά απαιτεί φώσφορο για καλό ριζικό σύστημα ενώ στην πορεία άζωτο και κάλιο για την ανθοφορία. Ίσως απαιτηθεί να επέμβουμε με 40 γρ. /φυτό 15-15-15. Τα φυτά της γαρδένια είναι και αρκετά απαιτητικά σε σίδηρο (Fe) και απαραίτητη θεωρείται η προσθήκη του σε τακτά χρονικά διαστήματα για την αποφυγή τροφοπενιών (Εικόνα 1). Σε περίπτωση που δεν έχουμε εμφανή προβλήματα προσπαθούμε να επιλέγουμε λιπάσματα που να περιέχουν σίδηρο, ενώ όταν τα προβλήματα είναι εμφανή, προσθέτουμε σίδηρο από μόνο του, κατά προτίμηση σε χειλική μορφή για πιο άμεσα αποτελέσματα.

Εικόνα 1: Τροφοπενία Σιδήρου (Fe) σε φύλλα γαρδένιας


Κορυφολόγημα
Μια σημαντική τεχνική για την δημιουργία συμπαγών φυτών είναι το κορυφολόγημα, αυτό γίνεται 2 μήνες μετά τη μεταφύτευση, κόβουμε ελαφρώς της κορυφές των βλαστών με σκοπό τη δημιουργία ενός ομοιόμορφου φυτού.

Δημιουργία Ανθοφόρων Οφθαλμών
Για την δημιουργία πολλών ανθέων θα ενεργοποιήσουμε το φυτό με την μέθοδο σκότους-ψύξης. Δηλαδή, 25 μέρες μετά το κορυφολόγημα θα μειώσουμε τον χρόνο έκθεσης των φυτών στο φως σε 7-8 ώρες ημερησίως με διατήρηση της θερμοκρασίας γύρω στους 15 βαθμούς (μέγιστο). Αυτό θα προκαλέσει στο φυτό την δημιουργία ανθοφόρων οφθαλμών.

Ασθένειες - Εχθροί
Η γαρδένια είναι ξενιστής πολλών εντόμων και ακάρεων. Όπως οι αλευρώδεις και τα κοκκοειδή, αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή εντομοκτόνων. Σε ότι αφορά τις ασθένειες η βακτηριακή στιγμάτωση είναι η σημαντικότερη.
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: