Video


Περισσότερες

Αποξήρανση ανθέων (Λουλουδιών)

Ένα άρθρο του : spagric | 16 Μαρτίου 2011 | 0 Σχόλια
Πολλές φορές θέλουμε να κρατήσουμε ένα λουλούδι που μας έχουν προσφέρει, είτε λόγω της ομορφιάς του είτε λόγω μιας ανάμνησης που έχουμε. Ένας τρόπος είναι η αποξήρανση του. Δηλαδή η τεχνική διατήρησης των φυτικών ιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς σημαντικές αλλιώσεις.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αποξήρανσης, είτε με αέρα, είτε με χημικές ουσίες. Παρακάτω θα σας περιγράψουμε μερικούς.

1. Αποξήρανση στον αέρα
Η πιο απλή και οικονομική μέθοδος είναι η αποξήρανση στον αέρα. Ουσιαστικά, κρεμάμε το άνθος ή τα άνθη ανάποδα σε σημείο όπου υπάρχει ρεύμα ξηρού αέρα. Ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει η αποξήρανση είναι από 2-3 εβδομάδες ανάλογα με το είδος. Ωστόσο αυτή η μέθοδος μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση σε μερικά είδη, κυρίως στα χρώματα των φύλλων και των ανθέων.

2. Αποξήρανση με θερμό αέρα.
Για την μείωση του χρόνου αποξήρανσης αλλά και την διατήρηση της ποιότητας χρησιμοποιούμε την μέθοδο του θερμού αέρα. Δηλαδή, τοποθετούμε τα είδη μας σε θαλάμους και σε θερμοκρασία από 45-55 βαθμούς κελσίου, διατηρώντας χαμηλά τη σχετική υγρασία. Η αποξήρανση διαρκεί από 30-60 ώρες ανάλογα με το είδος. Με αυτή τη μέθοδο τα άνθη διατηρούν το σχήμα και τα χρώματα τους.

3. Αποξήρανση με χημικές ουσίες.
Τέλος μπορούμε να κάνουμε αποξήρανση με κάποιες χημικές ουσίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η σκόνη Βόρακα και το silica gel είναι οι πιο κατάλληλες. Αλλά αυτές οι μέθοδοι απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα τοποθετούμε ΜΟΝΟΝ ΑΝΘΗ σε δοχεία τα οποία γεμίζουμε μέχρι πάνω με μία από τις παραπάνω ουσίες. Η διάρκεια αποξήρανσης αγγίζει τις 20 μέρες.
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: