Video


Περισσότερες

Ο αρχικός πρόγονος της μηλιάς κινδυνεύει υπό εξαφάνιση

Ένα άρθρο του : Greko | 24 Φεβρουαρίου 2011 | 0 Σχόλια
Η μηλιά Malus sieversii καταχωρήθηκε από τον IUCN Red List of Threatened SpeciesTM σαν είδος που απειλείται υπό εξαφάνιση.

Το είδος Malus sieversii θεωρείται πιθανά ο πιο αρχέγονος πρόγονος όλων των ποικιλιών μηλιάς σήμερα (Malus domestica). Το Malus sieversii βρίσκεται στις ενδημικούς πληθυσμούς σε ορεινές περιοχές στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα σε περιοχές του Καζακστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και στην Κίνα. Οι καρποί του είδους είναι οι μεγαλύτεροι από όλα τα άγρια είδη, φαγώσιμων και μη.

Το Malus sieversii αντιμετωπίζει αρκετές απειλές όπως η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος λόγω ανάπτυξης της τοπικής γεωργίας, γενετική διάβρωση (λόγω των νέων εμπορικών ποικιλιών) αλλά και λόγω της υπερβόσκισης. Γενικά υπολογίζεται ότι περισσότερο από 30% του πληθυσμού έχει εξαφανιστεί μέσα στις τρεις τελευταίες γενιές, ενώ συγκεκριμένα στο Καζακστάν το φυσικό περιβάλλον όπου βρίσκεται έχει μειωθεί έως και 70% τα τελευταία 30 χρόνια.

Γίνονται προσπάθειες για να διατηρηθεί το είδος λόγω του ότι είναι μια πολύτιμη πηγή γενετικής παραλλακτικότητας, που ίσως κρύβει επιθυμητά χαρακτηριστικά που μπορούν να αξιοποιηθούν σε εμπορικές ποικιλίες μηλιάς.
Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: