Video


Περισσότερες

Μετασυλλεκτική μεταχείριση των φρούτων και των λαχανικών.

Ένα άρθρο του : spagric | 8 Φεβρουαρίου 2011 | 0 Σχόλια
Από την παραγωγή στην κατανάλωση μεσολαβεί ένα μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα όπου τα προϊόντα δεν είναι ούτε στον αγρό ούτε στο ράφι. Βέβαια αναφέρομαι στην ενδιάμεση διαδικασία της συντήρησης και επεξεργασίας των προϊόντων. Η συντήρηση ενός προϊόντος εξαρτάται στο μεγαλύτερο μέρος της από την δομή και τη φυσιολογία του, αλλά και δευτερευόντως από διάφορους παράγοντες όπως οι κλιματικοί. Η διατήρηση της ποιότητας είναι το κλειδί για να φτάσει το προϊόν στον καταναλωτή με τη μεγαλύτερη δυνατή εμπορική αξία. Η επιστήμη που μελετάει μεταχείριση των προϊόντων μετά τη συγκομιδή και μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή ονομάζεται μετασυλλεκτική τεχνολογία.

Βέβαια, μεγάλο ρόλο στην τελική ποιότητα ενός προϊόντος παίζουν και οι προσυλλεκτικοί παράγοντες όπως η κατάσταση του εδάφους, η θερμοκρασία, οι παγωνιές κ.α. αλλά και κακοί χειρισμοί από τον παραγωγό μπορούν να προκαλέσουν υποβάθμιση ενός προϊόντος.

Για να κατανοήσουμε την καταπόνηση που δέχεται ένα προϊόν μέχρι που να φτάσει στον καταναλωτή πρέπει να αναλογιστούμε την διαδικασία από την αρχή.

Η συγκομιδή των προϊόντων πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, ειδικά των ευπαθών όπως τα κεράσια για παράδειγμα. Πρέπει να τοποθετούνται στις κλούβες συγκομιδής με προσοχή καθώς πολύ μικρές εκδορές μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Ενώ τα συγκομισμένα προϊόντα κατά την παραμονή στο χωράφι πρέπει να είναι σε σκιερό μέρος.

Μετά τη συγκομιδή και μεταφορά των προϊόντων στον χώρο αποθήκευσης ακολουθεί η πρόψυξη καθώς πρέπει να αποβληθεί η θερμοκρασία από τον αγρό, η διαδικασία αυτή είναι σημαντική καθώς μας ωφελεί αρκετά στην διάρκεια ζωής του προϊόντος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι πρόψυξης, οι καλύτεροι είναι οι παρακάτω:
  • Room Cooling, πρόψυξη σε θάλαμο, όμως δεν είναι τόσο αποδοτική όσο οι άλλες
  • Forced-air cooling, σε αυτή την τεχνική τεράστιοι ανεμιστήρες δημιουργώντας ισχυρό ρεύμα παγωμένου αέρα μέσα στο θάλαμο ψύχουν τα προϊόντα, η μέθοδος αυτή είναι γρήγορη.
  • Hydro-cooling, σε αυτή τη τεχνική τα προϊόντα πέφτουν μέσα σε κρύο νερό έτσι, χάνουν γρήγορα τη θερμότητα τους χωρίς να χάνουν υγρασία, όμως αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη.
  • Vacuum- cooling, η δημιουργία κενού αέρος μέσα στους ειδικούς θαλάμους προκαλεί εξάτμιση ύδατος από τους ιστούς, και έτσι το φυτό χάνει θερμότητα.
  • Πάγος, σε πολλά φυλλώδη λαχανικά χρησιμοποιείται πάγος για την ψύξη τους.
Μετά την πρόψυξη, η συντήρηση γίνεται σε θερμοκρασίες κατάλληλες με το κάθε είδος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου καρποί παθαίνουν βλάβες στους ιστούς τους λόγω του κρύου, γνωστές ως chilling injuries.

Η συντήρηση στα περισσότερα είδη γίνεται σε θερμοκρασίες κοντά στο 0, και σε υγρασία περίπου στο 80 -90%. Η ατμοσφαιρική σύνθεση που επικρατεί μέσα στο θάλαμο παίζει σημαντικό ρόλο στην φυσιολογία του "ζωντανού" μας προϊόντος. Οι ελεγχόμενες και οι τροποποιημένες ατμόσφαιρες, σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζονται από χαμηλά επίπεδα οξυγόνου γύρω στο 2-4% και υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα γύρω στο 19%, αυτές οι συγκεντρώσεις μειώνουν σημαντικά τον ρυθμό αναπνοής του καρπού.

Το αιθυλένιο είναι ένα αέριο το οποίο στα φυτά έχει ρόλο ορμόνης γήρανσης. Η ύπαρξη του στους ψυκτικούς θαλάμους αυξάνει την ταχύτητα γήρανσης πολλών προϊόντων τα οποία είναι ευαίσθητα στο αέριο αυτό όπως το ακτινίδιο και το μήλο. Η απομάκρυνση του αερίου αυτού είναι επιτακτική ανάγκη για την σωστή συντήρηση των περισσότερων νωπών φυτικών προϊόντων.

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: