Video


Περισσότερες

Ποικιλίες Ελιάς

Ένα άρθρο του : Greko | 26 Δεκεμβρίου 2010 | 1 Σχόλια
Η ελιά, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων στους 'Ελληνες, αφού ήταν οι πρώτοι που την καλλιέργησαν στην Μεσόγειο. Τα προϊόντα της, τόσο και το λάδι, όσο και ο καρπός, είναι βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής. Η Agro-Help.com σας παρουσιάζει μερικές από τις ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται σήμερα. 









Πίνακας 1: Ποικιλίες ελιάς

ΠοικιλίαΠεριγραφήΦωτογραφία
Κορωνέικη (Λιανολιά)
Από τις πιο γνωστές ποικιλίες στην Ελλάδα. Φυτεύεται αποκλειστικά για ελαιοπαραγωγή. Παράγει καρπό μικρού μεγέθους, με βάρος 0,3-1 γραμμάρια και ύψος από 12-15 χιλιοστά. Ωριμάζει από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο. Το λάδι της είναι λεπτό, µε καλή γεύση και άρωµα και µε χαμηλή οξύτητα (0,2-0,4 βαθμούς).
Αμφίσσης ή Βολιώτικη (κονσερβολιά)Μεγαλόκαρπη επιτραπέζια ελληνική ποικιλία. Καρπός μεγάλος 5,5-8 γραμμάρια ωοειδής. Η περιεκτικότητα σε λάδι είναι περίπου στο 16% ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. η παραγωγή σε αρδευόμενα εδάφη, μπορεί να ξεπεράσει τα 100 κιλά. Ωριμάζει από τον Νοέμβριο - Φεβρουάριο.

Καλαμών ή ΚαλαματιανήΜεσόκαρπη επιτραπέζια ελληνική ποικιλία. Καρπός μέτριος ως μεγάλος, βάρους 5-6 γραμμαρίων, με εξαιρετική ποιότητα για βρώσιμος. Η περιεκτικότητα σε λάδι είναι 17-19% αρίστης ποιότητας. Ωριμάζει από τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο.



Μανζανίλο
Μεσόκαρπη επιτραπέζια ελιά ισπανικής προελεύσεως. Καρπός στρογγυλός, σαν μικρό μήλο (από όπου πήρε και το όνομα της στα ισπανικά). H περιεκτικότητά του σε λάδι είναι 18% περίπου. Η παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει τα 60 κιλά.
PicualΜεσόκαρπη επιτραπέζια ελιά ισπανικής προελεύσεως. H περιεκτικότητά του καρπού σε λάδι μπορεί να ξεπεράσει το 21% και η παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει τα 80 κιλά.

ΑθηνολιάΚαρπός μεσαίου μεγέθους με βάρος από 2,2-2,9 γραμμάρια. Παράγει λάδι εξαιρετικής ποιότητας με χαμηλή οξύτητα. Ωριμάζει από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.

ΛαδολιάΚαρπός μικρού μεγέθους με βάρος γύρω στα 1,2 γραμμάρια. Παραγωγική ποικιλία με υψηλό ποσοστό λαδιού και ωριμάζει από Οκτώβριο-Νοέμβριο.



Κυπριακή λαδοελιάΜεσόκαρπη ποικιλία και είναι η κύρια ποικιλία σε πολλές περιοχές της Κύπρου. H περιεκτικότητά του καρπού σε λάδι είναι περίπου 20%. Είναι από τις πιο αρωματικές ποικιλίες στον κόσμο. Ο καρπός χρησιμοποιείται κυρίως για λάδι αλλά και για κονσερβοποίηση. Ωριμάζει από τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο.
Κατηγορίες :

Διαφημιση

1 Σχόλια στο άρθρο "Ποικιλίες Ελιάς"

  1. Η ελιες xenia στην Ελλαδα τι ποικιλια ειναι και δεν εχουν καθολου υδατανθρακες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή