Video


Περισσότερες

Η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ποιότητα του αέρα

Ένα άρθρο του : Greko | 24 Νοεμβρίου 2010 | 0 Σχόλια

Μετά από σύσταση του αρμόδιου για το περιβάλλον Ευρωπαίου Επιτρόπου Janez Potočnik, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλέι τα κράτη αυτά να συμμορφωθούν με τις οριακές τιμές της ΕΕ που διέπουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε ό,τι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια, γνωστά ως PM10, το οποίο δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής. 

Η οδηγία 2008/50/EΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερου αέρα για την Ευρώπη απαιτεί από τα κράτη μέλη να περιορίζουν την έκθεση των πολιτών στα απειροελάχιστου μεγέθους σωματίδια που είναι γνωστά ως PM10. Στη νομοθεσία καθορίζονται οριακές τιμές έκθεσης, οι οποίες έπρεπε να έχουν επιτευχθεί το αργότερο το 2005 και οι οποίες καλύπτουν ετήσια τιμή συγκέντρωσης 40 μg/m3 και τιμή ημερήσιας συγκέντρωσης 50 μg/m3, που δεν πρέπει να ξεπερνιούνται περισσότερο από 35 φορές κατά τη διάρκεια οιουδήποτε ημερολογιακού έτους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οριακές τιμές για τα PM10 δεν έχουν τηρηθεί σε πολλές ζώνες της Κύπρου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, από τότε που ετέθη σε ισχύ η νομοθεσία, το 2005, ενώ και τα τέσσερα κράτη μέλη έχουν υποβάλει αίτηση για παρατάσεις των προθεσμιών.



Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: