Video


Περισσότερες

Ανακάλυψη ενός γονιδίου που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής

Ένα άρθρο του : Greko | 14 Αυγούστου 2010 | 0 Σχόλια

Στο τελευταίο τεύχος του Current Biology, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του York αναφέρουν ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήθει η παραγωγή των καλλιεργειών.


Συγκεκριμένα το γονίδιο SPT, λαμβάνει μέρος σε ένα σημαντικό μηχανισμό στην φυσιολογία των φυτών, επηρεάζοντας το πως τα φυτά αισθάνονται την θερμοκρασία και ακολούθως τον ρυθμό ανάπτυξης τους. Όταν απουσιάζει το γονίδιο από τα φυτά, τότε αυτά αναπτύσσονται με γρηγορότερο ρυθμό στις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με αυτά που έχουν το γονίδιο, με την ίδια όμως αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες με αυτά.


Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι οι ημερήσιες θερμοκρασίες επηρεάζουν σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης και ότι το γονίδιο SPT επιτρέπει στα φυτά να "μετρήσουν" την θερμοκρασία κατά τις πρωινές ώρες


Τι σημαίνει τώρα αυτή η ανακάλυψη; Σε περιοχές όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλή και μπορούν να φυτευτούν μόνο χειμερινές ποικιλίες, οι οποίες φυτεύονται το Φθινόπωρο και μαζεύονται την ερχόμενη Άνοιξη, φυτά τα οποία έχουν μεγαλύτερο ρυθμό αναπτυξης στις χαμηλές θερμοκρασίες του Φθινοπώρου, Χειμώνα και Άνοιξης, τότε αυτά θα παράξουν και περισσότερη βιομάζα αλλά και μεγαλύτερο αριθμό σπόρων, κάνοντας τα πιο αποδοτικά σε αυτές τις θερμοκρασίες.


Η γνώση αυτού του μηχανισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επιστήμονες για την αύξηση της παραγωγής των καλλιεργειών αυξάνοντας την καλλιεργητική περίοδο κυρίως κατά την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.


Βιβλιογραφία:

Kate Sidaway-Lee, Eve-Marie Josse, Alanna Brown, Yinbo Gan, Karen J. Halliday, Ian A. Graham, and Steven Penfield. SPATULA Links Daytime Temperature and Plant Growth Rate. Current Biology, 2010 (Current Biology)


Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: