Video


Περισσότερες

Καλοκαιρινό κλάδεμα κερασιάς

Ένα άρθρο του : spagric | 16 Απριλίου 2010 | 1 Σχόλια
Οι κερασιές στην Ελλάδα πότε δεν ακολουθούσαν τις σύγχρονες τάσεις διαμόρφωσης, με αποτέλεσμα να έχουμε θεόρατα δέντρα, με πάρα πολύ βλάστηση και καρποφορία αρκετά ψηλά κάτι που σήμαινε υψηλό κόστος συγκομιδής. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται νέα συστήματα, επιλέγονται αυτογόνιμες ποικιλίες στις οποίες κατά τον δεύτερο χρόνο πρέπει να δένουμε βαρίδια στους βραχίονες έτσι ώστε να ανοίξουν και να μη φύγουν ψηλά (σύστημα κύπελλο), βελτιώνοντας συγχρόνως τον φωτισμό και την παραγωγικότητα του δέντρου, ακόμα προτιμάτε κατά περίπτωση και η παλμέτα. Έπειτα από το τρίτο έτος ξεκινάει η διαμόρφωση της κόμης.

Η διαμόρφωση της κόμης στοχεύει στην ισορροπία βλάστησης και καρποφορίας, στην εύκολη συγκομιδή, στον επαρκή φωτισμό και στην αφαίρεση άρρωστων κλάδων. Συνήθως απαιτείται αρκετή εμπειρία για την σωστή διαμόρφωση του φυτού.

Πριν γίνει η σωστή διαμόρφωση πρέπει να ακολουθείται και η σωστή λίπανση. Η κερασιά καλό είναι να λιπαίνεται σε δύο δόσεις, 6-8 μονάδες άζωτο και άλλες τόσες κάλιο (σύνθετο λίπασμα) καλό είναι να πέφτουν περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου, και άλλες 4-6 μονάδες αζώτου στα μέσα Ιουλίου. Έτσι, δεν οψιμίζουμε πολύ την παραγωγή μας και δίνουμε στα φυτά μας την σωστή ποσότητα αζώτου καλίου και μαγνησίου, για παραγωγή παραπάνω λίπανση ενισχύει τη βλάστηση σε βάρος της παραγωγής. Η δεύτερη λίπανση βοηθάει τα δέντρα να αποθηκεύσουν αρκετή ποσότητα υδατανθράκων για την επόμενη χρονιά, έτσι στην επόμενη ανθοφορία θα έχουν αρκετά αποθέματα για μια καλή καρπόδεση και ανάπτυξη καρπού.

Το κλάδεμα της κερασιάς πρέπει να γίνεται αργά το καλοκαίρι. Με αυτό τον τρόπο, αφαιρούμε τους κλάδους πριν αυτοί αποθηκεύσουν υδατάνθρακες για την άλλη χρονιά, ενώ αν τους κόβαμε το χειμώνα θα πετούσαμε χρήσιμη ενέργεια για το φυτό. Ακόμα οι υψηλές θερμοκρασίες δεν αφήνουν τις ασθένειες να προσβάλουν τις πληγές από το κλάδεμα. Τέλος, ενισχύουμε τον φωτισμό του δέντρου για παραγωγή καρποφόρων οργάνων.

Για περαιτέρω ερωτήσεις στείλτε μας email: agrohelp.email@gmail.com



Κατηγορίες :

Διαφημιση

1 Σχόλια στο άρθρο "Καλοκαιρινό κλάδεμα κερασιάς"

  1. μπορώ να κλαδεψωτον Φεβρουάριο την κερασιά Είμαστε κάτω από τον ο ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή