Video


Περισσότερες

Γενετικά Τροποποιημένα λαχανομικά είδη

Ένα άρθρο του : Greko | 20 Μαρτίου 2010 | 0 Σχόλια
Η γενετική τροποποίηση έχει εφαρμοστεί επιτυχώς και στα λαχανοκομικά είδη. Από γενετικά τροποποιημένες τομάτες που βοηθούν στην υγεία, μέχρι πατάτες που λάμπουν στο σκοτάδι. Μερικά από τα παραδείγματα μπορεί να θεωρηθούν ακραία και μη αναγκαία, ενώ άλλα ίσως μπορούν να βοηθήσουν κάποτε την ανθρωπότητα, ο χρόνος μόνο θα το δείξει.

Μερικά από αυτά τα παραδείγματα αναφέρονται παρακάτω:

1. Γενετικά Τροποποιημένη τομάτα
Το 1994 είχε διατεθεί το πρώτο τρόφιμο ΓΤΟ που έχει παραχθεί, μια γενετικά τροποποιημένη αμερικάνικης ποικιλίας ντομάτας (FlavrSavr), που συντηρείτο για περισσότερο καιρό, χωρίς να χαλάσει. Αυτό οφείλεται στο ότι έχει μεταφερθεί ένα γονίδιο, που αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου (της πολυγαλουρονάσης), το οποίο είναι υπεύθυνο για το μαλάκωμα τον προϊόντος.

2. Γενετικά Τροποποιημένες τομάτες κατά του καρκίνου
Τομάτες γενετικά τροποποιημένες έχουν δημιουργηθεί από τους επιστήμονες, ώστε να περιέχουν συστατικά, που παράγουν στο ανθρώπινο σώμα τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης Α, βοηθώντας στην καταπολέμηση του καρκίνου αλλά και καρδιακών παθήσεων.
Οι επιστήμονες ουσιαστικά δημιούργησαν τομάτες πλούσιες στο συστατικό Β-καροτίνη. Η Β-καροτίνη μετατρέπεται στο ανθρώπινο σώμα σε βιταμίνη Α, μία χημική ένωση που θεωρείται ως ισχυρό όπλο του οργανισμού ενάντια σε πολλές παθήσεις.
Η βιταμίνη Α θεωρείται ικανή να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιακών νοσημάτων, αλλά και να λειτουργήσει ως παράγοντας πρόληψης σε ασθένειες των οφθαλμών.

3. Τομάτες ανθεκτικές στο κρύο
Τροποποιημένες τομάτες με γονίδια ψαριού που γίνονται ανθεκτικές στο κρύο ώστε να μπορούν να καλλιεργηθούν και στις βόρειες χώρες.

4. Τομάτες με ανθεκτικότητα στον CMV
Δημιουργήθηκαν τομάτες με ανθεκτικότητα στον ιό του μωσαϊκού του αγγουριού (CMV) με την προσθήκη ενός γονιδίου που κωδικοποιεί την πρωτεϊνική κάψα του ιού CMV (CMV cp)

5. Τομάτες με ανθεκτικότητα στα έντομα
Δημιουργήθηκαν τομάτες με ανθεκτικότητα στα λεπιδόπτερα με την εισαγωγή ενός γονιδίου του cry1Ac προερχόμενο από το Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki.

6. Τομάτες με αυξημένο χρόνο ωρίμανσης
Υπάρχουν δυο τρόποι δημιουργίας τοματών με αυξημένο χρόνο ωρίμανσης. Σύμφωνα με τον πρώτο γίνεται εισαγωγή ενός επιπρόσθετου αντιγράφου ενός γονιδίου που κωδικοποιεί την παραγωγή της συνθάσης της 1-aminocyclopropane-1-carboxyllic acid (ACC) με αποτέλεσμα την ρύθμιση της ενδογενούς ACC συνθάσης και τη μείωση της έκκλησης αιθυλενίου.
Σύμφωνα με το δεύτερο γίνεται η εισαγωγή μιας σειράς γονιδίων που κωδικοποιούν το ένζυμο S-adenosylmethionine hydrolase το οποίο μεταβολίζει την πρόδρομη ουσία παραγωγής αιθυλενίου.

7. Γενετικά Τροποποιημένες πατάτες
Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια γενετικά τροποποιημένη πατάτα που λάμπει όταν χρειάζεται νερό. Οι ερευνητές ενέχυσαν στα φυτά ένα φωσφορούχο γονίδιο, που πήραν από την τσούχτρα Aequorea victoria, η οποία φωσφορίζει, με αποτέλεσμα τα φύλλα των φυτών να λάμπουν όταν αφυδατώνονται. Οι συγκεκριμένες πατάτες δεν είναι δυνατόν να φαγωθούν, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για να υποδεικνύουν τις ανάγκες των άλλων πατατών και θα φυτεύονται στα χωράφια όπου καλλιεργούνται πατάτες που προορίζονται για κατανάλωση. Η λάμψη σχεδόν δε θα διακρίνεται με γυμνό μάτι, όμως θα είναι εύκολο για τους ερευνητές να την εντοπίσουν με μια μικρού μεγέθους συσκευή. Πρέπει να περάσουν περίπου 20 χρόνια μέχρι τα φυτά αυτά να χρησιμοποιηθούν ευρέως, ενώ πολύ σύντομα θα αρχίσουν δοκιμές και σε άλλα λαχανικά και φρούτα.

8. Πατάτες με γονίδια σκορπιού
Οι πατάτες εμπλουτίζονται με τα γονίδια του σκορπιού που παράγουν το δηλητήριο του, ώστε να γίνονται πιο ανθεκτικά στα διάφορα έντομα. Το δηλητήριο θα βρίσκεται, φυσικά, και στις πατάτες.

9. Πατάτες με ανθεκτικότητα στο έντομο Leptinotarsa decemlineata
Ο δορυφόρος της πατάτας είναι το πιο καταστρεπτικό έντομο της πατάτας. Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ποικιλία πατάτας ανθεκτική σε αυτό το έντομο με την εισαγωγή του γονιδίου cry3A, το οποίο απομονώθηκε από το Bacillus thuringiensis subsp. Tenebrionis, το οποίο κωδικοποιεί τη πρωτεΐνη cry3A ενδοτοξίνη η οποία είναι τοξική στο έντομο.

10. Πατάτες με ανθεκτικότητα στον δορυφόρο της πατάτας και στον PVY
Η ανθεκτικότητα στον δορυφόρο της πατάτας έγινε με την εισαγωγή του γονιδίου cry3A ενώ η ανθεκτικότητα στο ιό της πατάτας Υ (PVY) επιτεύχθηκε με τη εισαγωγή γονιδίου που κωδικοποιεί την πρωτεϊνική κάψα του ιού PVY.

11. Πατάτες με ανθεκτικότητα στον δορυφόρο της πατάτας και στον PLRV
Η ανθεκτικότητα στον δορυφόρο της πατάτας έγινε με την εισαγωγή του γονιδίου cry3A ενώ η ανθεκτικότητα στο ιό του καρουλιάσματος των φύλλων της πατάτας (PLRV) επιτεύχθηκε με τη εισαγωγή γονιδίου που κωδικοποιεί την πρωτεϊνική κάψα του ιού PLRV.


12.Λάχανο με γονίδια βακτηρίων
Το λάχανο εμπλουτίζεται με τα γονίδια του Bacillus thuringiensis που το προστατεύουν από τις κάμπιες.

13.Αγγούρια ανθεκτικά στους μύκητες
Έχουν παραχθεί αγγούρια με ανθεκτικότητα στη τεφρά σήψη (grey mold) με την εισαγωγή του γονιδίου της χιτινάσης, ενός ενζύμου που σπάει τους δεσμούς της χιτίνης, ενός βασικού συστατικού των κυτταρικών τοιχωμάτων των μυκήτων.

14. Γενετικά τροποποιημένα μπρόκολα
Έχουν παραχθεί μπρόκολα με αντοχή στα ζιζανιοκτόνα και συγκεκριμένα στο glufosinate (BASTA, Bayer) με την προσθήκη του γονιδίου phosphinothricin acetyltransferase (PAT).



Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από το σύνολο των γενετικά τροποποιημένων λαχανικών που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Το τι, και το αν θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία και στη φύση, αυτό θα φανεί με την πάροδο των χρόνων. Αλλά ήδη έρευνες αναφέρνουν την εμφάνιση ανθεκτικών εντόμων στην τοξίνη του Bacillus thuringiensis καθώς και ζιζάνια ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα όπως το glyphosate (Roundup, Monsanto).

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: