Video


Περισσότερες

Tuta Absoluta, ο δολοφόνος της Τομάτας

Ένα άρθρο του : spagric | 11 Φεβρουαρίου 2010 | 0 Σχόλια
Εικόνα 1

Εικόνα 2

Το μικρολεπιδόπτερο Tuta Absoluta είναι ο νέος πολύ επικίνδυνος εχθρός της τομάτας. Η καταγωγή του είναι από τη Νότια Αμερική όπου και καταστρέφει ότι φυτό τομάτας συναντά. Προκαλεί ζημιές σε όλη σχεδόν τη Μεσόγειο, ενώ η αντιμετώπιση του είναι πολύ δύσκολη. Μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς την παραγωγή. Γι αυτό και το υπουργείο έδωσε κατ' εξαίρεση άδεια σε 9 εντομοκτόνα τα οποία ρίχνονται στην μάχη για να το αντιμετωπίσουν.
Είναι γενικότερα ένα μικρό έντομο, με μήκος 5-7 χιλ. και άνοιγμα φτερών γύρω στα 10χιλ (Εικόνα 1). Έχει χρώμα ανοιχτού γκρί, ενώ φέρει μαύρες βούλες στα φτερά του. Η προνύμφη του έχει κίτρινο χρώμα (Εικόνα 2).
Το έντομο έχει έως και 12 γενεές ανά έτος, κάτι που κάνει την αντιμετώπιση του εξαιρετικά δαπανηρή. Το ενήλικο θηλυκό ωοτοκεί στη κάτω επιφάνεια των φύλλων, σε νεαρούς βλαστούς και στους ποδίσκους των ανθοταξιών. Γεννά έως και 250 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Για την εκκόλαψη απαιτούνται 4-6 μέρες και η προνύμφη εισχωρεί στο φύλλο και προκαλεί ακανόνιστες στοές ακόμα στοές προκαλεί σε ποδίσκους και οφθαλμούς.
Το έντομο διαχειμάζει είτε στο στάδιο του ωού, είτε της νύμφης, είτε σαν ακμαίο.
Η αντιμετώπιση του είναι εξαιρετικά δύσκολη και συχνά δεν έχει αποτέλεσμα, ωστόσο διασυστηματικά εντομοκτόνα φαίνετε να μειώνουν σημαντικά την προσβολή.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα, στο άρθρο "Έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων εναντίον Tuta absoluta και Rhynchophorus ferrugineus"

Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: