Video


Περισσότερες

Κατ'επείγουσα γεωργική προειδοποίηση, Μονίλια ανθέων

Ένα άρθρο του : spagric | 7 Μαρτίου 2013 | 2 Σχόλια
Μονίλια Ανθέων:
Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι αρκετά ευνοϊκές για την προσβολή των άνθεων των πυρηνοκάρπων από το μύκητα της μονίλιας. Απαιτείται ψεκασμός σε όλες τις ανθισμένες ποικιλίες με κατάλληλα μυκητοκτόνα. Πιο συγκεκριμένα αυτές τις μέρες  (πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου) ευαίσθητες είναι όλες οι ανθισμένες ποικιλίες βερικοκιάς, αμυγδαλιάς, νεκταρινιών και ροδακινιάς. Η ασθένεια είναι εξαιρετικά επιθετική. Όσοι παραγωγοί έχουν ανθισμένα κτήματα πρέπει να απευθυνθούν στους γεωπόνους τους. 

Η μονίλια προσβάλει το άνθος ιδιαίτερα εύκολα. Η σύγκρουση των σταγονιδίων της βροχής επάνω σε μολυσμένα κλαδιά η μουμιοποιημένους καρπούς εκσφενδονίζει σπόρια του μύκητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε θερμοκρασίες από 5-20 βαθμούς Κελσίου και υγρασία πάνω από 80% η διασπορά των μολυσμάτων είναι ταχύτατη. 

Προτεινόμενες δραστικές είναι captan (όχι αν έχουν προηγηθεί θερινά λάδια), Θειράμ, cyprondinil, iprodione, propiconazol κ.α. Να γίνεται εναλλαγή με μυκητοκτόνα που έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης.  

Βακτηριακό έλκος:
Αυτή την περίοδο γίνεται και ο τελευταίος ψεκασμός με χαλκό στα κεράσια. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις προσβολές από το βακτηριακό έλκος. 

Για περισσότερες πληροφορίες να ενημερώνεστε από τους κατά τόπους γεωπόνους. Το παρόν δελτίο δεν αντικαθιστά επ'ουδενή τα δελτία από τους επίσημους φορείς τους Ελληνικού κράτους, τα οποία μπορείτε να δείτε στην αρχική σελίδα μας (κάτω δεξιά).

Διαφημιση

2 Σχόλια: στο άρθρο "Κατ'επείγουσα γεωργική προειδοποίηση, Μονίλια ανθέων"