Video


Περισσότερες

Οι καυτερές πιπεριές (Capsicum frutescens L.) και η καλλιέργεια τους

Ένα άρθρο του : Greko | 19 Απριλίου 2011 | 0 Σχόλια
Γνωστές και σαν πιπέρι Καγιέν (Cayenne Pepper) και τσίλι (Chili Pepper), οι καυτερές πιπεριές (Capsicum frutescens L.) κάνουν καλό στην υγεία (πλούσιες σε Βιταμίνες A και C) και είναι εύκολες στην καλλιέργεια τους.

Η αρχική καταγωγή των καυτερών πιπεριών είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι κατάγονται από την Κεντρική Αμερική και συγκεκριμένα από τον Παναμά από όπου διαδόθηκαν στις υπόλοιπες χώρες. Σε σχέση με το κοινό πιπέρι (Capsicum annuum L.) το οποίο έχει ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών ποικιλιών, οι καυτερές πιπεριές έχει πάρα πολύ λίγες ποικιλίες που διαφέρουν πάρα πολύ λίγο μεταξύ τους.

Οι πιπεριές χρειάζονται σχεδόν τις ίδιες καλλιεργητικές φροντίδες με τις τομάτες, με την διαφορά ότι είναι ακόμη πιο ευαίσθητες στο κρύο. Οι θερμοκρασίες κάτω των 7 oC είναι ικανές να σταματήσουν την ανάπτυξη τους. 

Προτιμάμε τα πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη ενώ σε φτωχά εδάφη επιβάλλεται η προσθήκη κοπριάς. Το pH πρέπει να είναι μεταξύ 6,5-7,5. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις υπερβολικές λιπάνσεις με άζωτο, αφού αυτό θα δώσει μια τάση βλαστομανίας, η οποία θα είναι εις βάρος της παραγωγής σε καρπό. Συγκεκριμένα με την φύτευση της πιπεριάς ξεκινάμε με βασική λίπανση με υψηλό φωσφόρο όπως το 15-30-15 σε αναλογία περίπου 6 Kg/στρέμμα. Μέχρι το στάδιο της πρώτης καρπόδεσης συνεχίζουμε με λίπασμα του τύπου 19-19-19 σε αναλογία 25 Kg/στρέμμα. Από την καρπόδεση μέχρι την συγκομιδή ξεκινάμε την καλλιούχο λίπανση σε μια αναλογία περίπου 25 Kg/στρέμμα. 

Συμβουλές: Τρεις μήνες μετά την φύτευση τους, οι καυτερές πιπεριές θα ξεκινήσουν να ανθίζουν και θα συνεχίζουν να ανθίζουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Τα άνθη επικονιάζονται με την βοήθεια των εντόμων, για αυτό αν πρόκειται να τις καλλιεργήσουμε εντός του θερμοκηπίου, φροντίζουμε να την τοποθέτηση μελισσών εντός του θερμοκηπίου. Κάτω από τις βέλτιστες καλλιεργητικές συνθήκες, η καυτερή πιπεριά μπορεί να αντέξει μέχρι και 2 χρόνια, αλλά όταν πρόκειται για εμπορική χρήση, καλλιεργούνται κυρίως σαν μονοετή φυτά.


Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: