
Τα βιολειτουργικά τρόφιμα (Functional foods) είναι όμοια σε εμφάνιση με τα συνήθη τρόφιμα ή μπορεί να είναι συμβατικά τρόφιμα, τα οποία καταναλώνονται ως μέρος της συνήθους διατροφής, αλλά πέραν της βασικής διατροφικής τους χρησιμότητας βοηθούν τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού μειώνοντας την πιθανότητα χρόνιων παθήσεων.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι κατηγοριοποίησης των βιολειτουργικών τροφίμων. Ένας τρόπος διάκρισης είναι σύμφωνα με τον τύπο τροφίμων, ενώ ένας άλλος είναι βασισμένος στο βιοδραστικό συστατικό: προβιοτικά, διαιτητικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, κ.λπ). Την στοχευμένη δράση - οφέλη μετά την κατανάλωση αυτών των συστατικών των βιολειτουργικών τροφίμων καλείται σήμερα να εξετάσει και να επιβεβαιώσει η επιστημονική κοινότητα. Μερικά παραδείγματα ωφελειών στην υγεία αποτελούν: η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, μολύνσεων, αθηροσκλήρωσης, ασθένειας στο ήπαρ, διάρροιας, οστεοπόρωσης, ή ασθενειών που συνδέονται με το σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη (π.χ. τον τύπο 2 του διαβήτη, την παχυσαρκία).
Σήμερα, η ευρωπαϊκή αγορά των βιολειτουργικών τροφίμων κυριαρχείται από τα προϊόντα υγείας που έχουν στόχο την βελτίωση του γαστρεντερικού, ειδικότερα από τα προβιοτικά και την ελάττωση των ποσοστών της παχυσαρκίας. Έρευνες έδειξαν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα τροποποιημένα ως βιολειτουργικά τρόφιμα αποτελούν μία από τις πιο κερδοφόρες αγορές για τις ΗΠΑ. Επίσης οι περισσότερες εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι η αγορά των βιολειτουργικών τροφίμων που συνοδεύονται από επιστημονική απόδειξη, θα σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα ερχόμενα έτη.
Με τις εξελίξεις της επιστήμης εμφανίζονται νέες διατροφικές τάσεις. Συνεπώς καθώς η γνώση όσον αφορά τις αλληλεπιδράσεις διατροφής-υγείας, προχωρεί, οι καταναλωτές θα στραφούν στο συνδυασμό κατανάλωσης βιολειτουργικών τροφίμων από κοινού με μια ισορροπημένη διατροφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια: