Video


Περισσότερες

Οδηγός καταπολέμησης Tuta absoluta

Ένα άρθρο του : Greko | 3 Μαΐου 2011 | 11 Σχόλια
Με 10-12 γενεές ανά έτος και με περισσότερα από 250 αυγά ανά γενεά, αυτός ο νέος εχθρός της τομάτας ήρθε για να μείνει. Πλέον δεν μιλάμε για μεθόδους εξόντωσης του πληθυσμού, αλλά για μεθόδους για να καταφέρουμε να ελέξουμε τον πλυθησμό.

Περισσότερα για την βιολογία του εντόμου μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας, "Tuta absoluta, ο δολοφόνος της τομάτας".


Προληπτικά μέτρα

-Κλείνουμε τα ανοίγματα με εντομοστεγές δίχτυ σε καλλιέργειες εντός θερμοκηπίων και διχτυοκηπίων

-Κατασκευάζουμε στα θερμοκήπια προθαλάμους με διπλές πόρτες όπου δεν υπάρχουν

-Εφαρμόζουμε εντός του θερμοκηπίου κίτρινες κολλητικές παγίδες

-Τοποθετούμε 3-4 φερεμονικές παγίδες για μαζική παγίδευση (νερό + λάδι) ανά στρέμμα

-Ελέγχουμε τα φυτά μας πριν την μεταφύτευση, αν τυχόν είναι προσβεβλημένα από το φυτώριο


Χημική καταπολέμηση

Ο αυξημένος αριθμός γενεών ανά έτος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την εμφάνιση ανθεκτικότητας σε διάφορα εντομοκτόνα. Για αυτό τον λόγο πρέπει να εφαρμόζουμε πάντα κάποιο πρόγραμμα ψεκασμών.

Σε κάθε πρόγραμμα ψεκασμών που εφαρμόζουμε προσέχουμε να μην κάνουμε διαδοχικά ψεκάσματα με εντομοκτόνα που ανήκουν στην ίδια ομάδα δράσης:



Δραστική Ουσία
Ομάδα Δράσης
Χρόνος Ασφαλείας
flubendiamide
28
3 ημέρες
Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki
11
0
Indoxacarb
22a
1 ημέρα
Spinosad
5
3 ημέρες
Azadirachtin
-
3 ημέρες
Abamectin
6
7 ημέρες
Metaflumizone
22b
3 ημέρες
Emamectin benzoate
6
3 ημέρες
Thiacloprid
4a
3 ημέρες
Chlorathraniliprole
28
1 ημέρα

Η χρησιμοποίηση Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki σε τουλάχιστον 3 συνεχόμενων ψεκασμών έχει δείξει καλά αποτελέσματα στην μείωση και έλεγχο του πληθυσμού.


Βιολογική καταπολέμηση Tuta absoluta

Σε ένα πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν βιολογικά εγκεκριμένα σκευάσματα όπως το Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki, Spinosad και Azadirachtin. Απαραίτητη είναι η χρησιμοποίηση φερεμονικών παγίδων για μαζική παγίδευση (4-5 παγίδων/στρέμμα) καθώς και φερεμονικών παγίδων τύπου Δέλτα για παρακολούθηση του πληθυσμού.

Μια άλλη μέθοδος είναι εξαπόλυση παρασιτικών εντόμων κατά της Tuta absoluta, όπως το Macrolophus pygmaeus (Προληπτικά 0,25/m2 - Θεραπευτικά 1/m2), Nesidiocoris tenuis (Προληπτικά 0,25/m2 - Θεραπευτικά 1/m2) και το Trichogramma achaeae (75 παρασιτοειδή/m2)







Κατηγορίες :

Διαφημιση

11 Σχόλια: στο άρθρο "Οδηγός καταπολέμησης Tuta absoluta"

  1. ειναι λαθος η χρησιμοποιηση παγιδων τις βαζουμε ΜΟΝΟ για να ελεγχουμε τους πληθυσμους και μονο το altacor kai affirm δινει αποτελεσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις παγίδες πάντα τις χρησιμοποιούμε σε συνδυασμό με την χημική καταπολέμηση. Από πείρα θα έλεγα εκτός των παραπάνω καλά αποτελέσματα δείχνει και το indoxacarb, το spinosad και ο συνδυασμός ενός πύρεθρου με βάκιλο.

      Διαγραφή
    2. φιλε greco ειμαι γεωπονος απο πρεβεζα και ασχολουμε με πανω απο 1000 στρεμματα ντοματας και σε διαβεβαιωνω οτι ειναι λαθος οπως και η μπλε ηλεκτρικη παγιδα για μενα η τοποθετηση πρεπει να γινει εξωτερικα και μονο αν ειναι μεγαλη αναγκη .Πριν απο 2 χρονια με τη μεγαλη εξαρση ειχα δοκιμασειτα παντα.

      Διαγραφή
    3. εγω ειμαι γεωπονος απο την κερκυρα και το παλευω μονο με βιολογικα...στην αρχη εκανα αμπαμεκτινη...στιουαρντ,,αλβεντε..και βακιλλο...ενα τεραστιο τιποτα...τωρα εβαλα το φερολαιτ(παγιδα φωτος) επιπλεον εχω κιτρινες και πλε παγιδες καθως και τη φερομονη τουτα οπτιμα...εχω καταστρεψειολα τα ζιζανια...εχω κανει πολλους ψεκασμους εξωτερικα του θερμοκηπιου με χλωρπιριφος...ψεκασα με σαπουνι και λαδι ελιας...τα φυτα...ενα απολυτο τιποτα...με εχουν κατασπαραξει....δεν βαζω συματικα γιατι κοβω...εχεις καποιον καλο συνδιασμο με αιθερια ελαια να βγαζουν την προνυμφη εξω απο την στοα για να την καθαρισει ο βακιλλος;

      Διαγραφή
  2. Το Affirm σε συνδιασμο με το Tracer και το Phytos το οποιο βελτιωνει την αμυνα του φυτου ειναι ενας αρκετα καλος συνδιασμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tι ειναι το tracer και phytos ...ποιας εταιριας...εχεις δοκιμασει το tetrastop...rostec...

      Διαγραφή
  3. Ως εντελώς ερασιτέχνης θέλω να ρωτήσω αν σου έχει χτυπήσει τις τομάτες και το φύλλωμα τι κανεις πέρα απο το ψεκασμό? Ξηλώνεις τους καρπούς ? και με το φύλλωμα τι γίνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπου είναι δυνατόν αφαίρεσε το προσβεβλημένο φύλλωμα και απομάκρυνε το μακριά από τις τομάτες

      Διαγραφή
    2. εχω δοκιμασει τα παντα...δεν γινεται τιποτα

      Διαγραφή
    3. Εαν σκονησο το χοραφι με βακηλο και θιαφη θα εχω αποτελεζματα τοματαςαπω τη τουτα

      Διαγραφή
  4. Βάλε φίλε μου σε 1 λιτρο 200 ml οινόπνευμα 93+ βαθμων- διελυσε μεσα 20 σταγόνες τι τρι αιθέριο έλαιο - μια κουταλια της σουπας σοδα γεματη και γεμισετο με νερο..κρατα το 5 ημερες ταρακουνα το 2 φορες την ημέρα. μετα βαλτο σε ψεκαστηρι και ψεκασε κουνα πολυ δυνατα πριν ψεκασεις κάθε φορά. για μεγαλυτερη ποσοτητα κανε αναγωγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή